Ανακοίνωση της Ένωσης προς ΟΛΜΕ

Προς το  16o  Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Αθήνα 30 Ιουνίου 2013

  1. Στο στόχαστρο της αντιεκπαιδευτικής μνημονιακής πολιτικής που αποσυνθέτει και διαλύει το δημόσιο σχολείο, βρίσκεται όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος, ενώ όπως είναι γνωστό, έντονη, άμεση και πιο έκδηλη απειλή αντιμετωπίζουν οι «ειδικότητες», ιδιαίτερα εκείνες με μονόωρο μάθημα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εικαστικοί καλλιτέχνες.
    Στους πίνακες των υποτιθέμενων υπεραρίθμων, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, καταγράφονται ήδη περισσότεροι από το 1/3 του συνόλου των εικαστικών καλλιτεχνών στην εκπαίδευση.
  2. Η λεγόμενη «κινητικότητα», οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι απολύσεις κλπ είναι κοινή απειλή που βρίσκεται για όλους μας και για όλη την εκπαίδευση προ των πυλών.
    Η απειλή αυτή χρειάζεται ενεργητικά να αντιμετωπιστεί με κοινούς και ενιαίους αγώνες όλου του εκπαιδευτικού κόσμου.
    Σύμφωνα με τη δική μας άποψη, δεν υπάρχει γενικό εκπαιδευτικό πρόβλημα που δεν μας αφορά και δεν μας θίγει ως εικαστικούς άμεσα και δεν υπάρχει κανένα από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα που εμείς προβάλλουμε, που να μην συνδέεται και να μην εξαρτάται καθοριστικά, από την αγωνιστική κατεύθυνση και δράση όλου του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που το τωρινό συνέδριο της ΟΛΜΕ έρχεται στην πολύ κρίσιμη αυτή συγκυρία να επαναπροσδιορίσει.
  3. Πέρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα της Ένωσής μας σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες άσκησης της καλλιτεχνικής διδασκαλίας στο σχολείο, έχει ξεχωριστή σημασία και χρειάζεται να υπογραμμίσουμε τούτο.
    Δεν αποτελεί κάποιο επιμέρους αίτημα των εικαστικών καλλιτεχνών, αλλά αποτελεί –  οφείλει να αποτελεί – πανεκπαιδευτικό αίτημα, η διεκδίκηση στερέωσης, εμπέδωσης και ανύψωσης της καλλιτεχνικής διδασκαλίας στο Λύκειο.
    Από την άποψη αυτή, ζητούμε από το Συνέδριο της ΟΛΜΕ να αποδοκιμάσει αποφασιστικά την αντιεκπαιδευτική και πλήρως αντιεπιστημονική και αντικαλλιτεχνική γραμμή των κυβερνητικών ιθυνόντων που προωθούν και επιβάλλουν τώρα ανοιχτά τον εξοστρακισμό της καλλιτεχνικής διδασκαλίας από το Λύκειο και την κατάργηση της διδασκαλίας του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου ειδικών μαθημάτων, εξεταζόμενων στις Πανελλαδικές αλλά μη διδασκόμενων στο Λύκειο.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η  Γραμματέας                                                                       Η  Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα                                                                         Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.