ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΧΝΩΝ
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ
Εικαστικά – Μουσική – Θέατρο

Στο νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»,  το οποίο προωθείται για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες,  δεν αναφέρεται στους σκοπούς του η εκπαίδευση και η καλλιέργεια μέσω των Τεχνών, όπως επίσης δεν αναφέρεται μέσα στις 150 περίπου σελίδες ούτε μια φορά η λέξη Τέχνη ή Τέχνες.
Με αφορμή την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης από το Λύκειο, στηριζόμαστε στο ρητό: «Η ισχύς εν τη ενώσει».

Οι εκπαιδευτικοί φορείς των Εικαστικών, Μουσικής και Θεατρικής Αγωγής,  συναντηθήκαμε, προκειμένου να διεκδικήσουμε εκ νέου για τους μαθητές μας, τη θέση που είναι αναγκαία και αρμόζει σε κάθε ένα από τα μαθήματα Τέχνης.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας ποτέ δεν εξέλειπε έως σήμερα στις πολιτισμένες χώρες του πλανήτη, η παιδεία στη Μουσική στη Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική και στο Θέατρο.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα που γέννησε και δίδαξε το Θέατρο τη Μουσική τη Γλυπτική να οφείλουμε σήμερα «εν έτει 2013» να  επαναλαμβάνουμε, να υπενθυμίζουμε, να επισημαίνουμε ότι:
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης υπάρχει συνέχεια, εξέλιξη και ολοκλήρωση.
Η έλλειψη  των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο, στη βαθμίδα που εμπλουτίζεται και συνοψίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αναμφισβήτητα αφήνει ανολοκλήρωτο το εκπαιδευτικό έργο των προηγουμένων ετών (Δημοτικό, Γυμνάσιο) και δημιουργεί  κενά.
Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσουμε για τις αυτονόητες, αναρίθμητες αξίες και την ουσιαστική συμβολή των τεχνών στην καλλιέργεια, στην προαγωγή της ευφυΐας, την όξυνση του νου και την προσωπική εξέλιξη των αυριανών μας πολιτών.

Με την ευκαιρία του ετήσιου πανελλαδικού συνεδρίου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στις 3-7 Σεπτεμβρίου 2013 που θα πραγματοποιηθεί στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, αποφασίστηκε η λειτουργία εργαστηρίων στα πλαίσια του  συνεδρίου, με Εικαστικά, Μουσικά και Θεατρικά δρώμενα.
«Σχεδία δράσεων» είναι το θέμα της περφόρμανς.
Η όλη συνεργασία θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση – πορεία – περφόρμανς την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6μμ από το Ωδείο Αθηνών και συνεχίζοντας θα περάσει από το Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Βουλή και θα καταλήξει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι έχουμε την υποχρέωση ως εκπαιδευτικοί να προβάλουμε καθημερινά με κάθε μέσον την αναγκαιότητα της διδασκαλίας των Τεχνών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές των μεγάλων δασκάλων των Τεχνών, που αφήνουν το στίγμα τους καθημερινά για τη διάσωση και την εξέλιξη του Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Επιστημονικών Φορέων

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ  (ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.)
e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΕΜΑΠΕ)
e-mail: gr.primarymusic@gmail.com   http://www.primatymusic.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ (Π.Ε.ΣΥ.Θ)
e-mail: pesyth@pesyth.gr  http://www.pesyth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.