Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ – Ενημέρωση Ένωσης 1-12-2014

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2014, ημέρα γενικής απεργίας και
συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Τροπολογιών του Νομοσχεδίου,
μετά το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, εκπρόσωποι του ΔΣ της Ένωσης και της ΟΛΜΕ καταθέσαμε το κοινό διάβημα στη Βουλή.

 

Μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τις παρεμβάσεις μας,
στην παράγραφο για τα ειδικά μαθήματα στο Λύκειο, δεν επιτεύχθηκε καμία μεταβολή.
Ψηφίστηκε όπως είχε κατατεθεί από την αρχή.
Συνεπώς τα τμήματα ειδικών μαθημάτων ελευθέρου και γραμμικού σχεδίου
“δύνανται να λειτουργούν” σε επίπεδο σχολικής μονάδας και εντός της πρωινής λειτουργίας.
Για τις λεπτομέρειες της λειτουργία τους, εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας να τις ρυθμίζει με Υπουργική Απόφαση.

Παραθέτουμε: τη σημασία του κοινού διαβήματος
και για υπενθύμιση: το σχολιασμό της Ένωσης της 12/11/2014

ΕΜΕΙΣ ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ
ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ
Στην ανακοίνωσή μας της 12/11/2014, αποτυπώνεται η δική μας ξεκάθαρη τοποθέτηση, τόσο για τη μεθόδευση (αποφασίζουμε σήμερα, για…«του χρόνου»), όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας, σχετικά με το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο στο Λύκειο, την οποία προώθησε το Υπουργείο Παιδείας (επισυνάπτεται).

Η εν λόγω τροπολογία επιδίωξε μάταια να παραπλανήσει τους εικαστικούς, να εκτρέψει και να βάλει ταφόπλακα στις εύλογες και σε πλήρη αντιστοίχιση με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης διεκδικήσεις μας.

Αντί να επιτύχει έναν τέτοιο ανομολόγητο σκοπό, πέτυχε μάλλον το αντίθετο.
Η Ένωσή μας όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από τις άμεσες διεκδικήσεις της ενάντια στην έξωση και κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης από το Λύκειο, αλλά εργάστηκε συστηματικά και επίμονα για να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα και να τεθούν πλατιά, οι βάσεις μιας κοινής αντιμετώπισης και κοινής διεκδίκησης από όλους τους εικαστικούς και όχι μόνο.

Στο Πανελλαδικό μας συνέδριο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπογραμμίσαμε ότι οι στοχεύσεις της αντιεκπαιδευτικής, αντικαλλιτεχνικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν αφορούν μονοδιάστατα και αποκλειστικά τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς αλλά θίγουν και προσβάλλουν στην ουσία, όλο το οικοδόμημα της Τέχνης και των καλλιτεχνικών σπουδών στη χώρα μας.

Σε πλήρη συμφωνία με τις θέσεις που διατύπωσε η Ένωσή μας, επιδιώξαμε σ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, τη σύμπραξη, το συντονισμό, την κοινή παρέμβαση των Σχολών Καλών Τεχνών και όλων των συλλογικών φορέων της Τέχνης και της Εκπαίδευσης (της Ένωσης, του ΕΕΤΕ και της ΟΛΜΕ).

Δεν ήταν ούτε πάντα ορθάνοιχτος, ούτε πάντα εύκολος ένας τέτοιος δρόμος.
Ωστόσο ανεξάρτητα από αναστολές και καθυστερήσεις, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό και για διάφορους κατά περίσταση λόγους εκδηλώθηκαν, το βήμα έγινε…

Καρπός των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν, ήταν ακριβώς το πολύ σημαντικό (από πολλές απόψεις) κοινό διάβημα που έγινε με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή της υπουργικής τροπολογίας.

Επαναλαμβάνουμε εδώ, τα κοινά αιτήματα που διατυπώνονται και όπως είναι γνωστό προσυπογράφονται στο διάβημα από τις Ανώτατες Σχολές καλών Τεχνών, το ΕΕΤΕ, την Ένωσή μας και την ΟΛΜΕ:

1. Το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο δεν πρέπει να αποβληθούν από το Σχολικό Πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου.
Αντιθέτως κρίνουμε απολύτως αναγκαίο να διδάσκονται στο Λύκειο τα μαθήματα αυτά όχι μόνο στη Β΄ αλλά και στη Γ΄ αδιάσπαστα και σε λογική συνέχεια.
Μια τέτοια ρύθμιση, θεωρούμε εύλογη και επιβαλλόμενη για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών των μαθητών και ειδικά όσων προσανατολίζονται για σπουδές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
2. Πέραν των μαθημάτων αυτών θεωρούμε εξαιρετικά επιζήμια και λανθασμένη τη δρομολογημένη πλήρη έξωση της Ιστορίας Τέχνης από το Λύκειο.
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση προγραμμάτων κλπ. που αφορούν στο Λύκειο, δεν μπορεί να παραγνωρίζει και να αγνοεί την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Ιστορίας Τέχνης, ως ειδικού θεωρητικού μαθήματος.

Για να ακριβολογούμε, δεν υπάρχει στο χώρο μας προηγούμενο παρόμοιας συγκεκριμένης και ξεκάθαρης κοινής τοποθέτησης.

Ανεξάρτητα απ’ ότι το Υπουργείο Παιδείας κάνει τώρα πως δεν άκουσε τίποτε, το κοινό αυτό διάβημα, διατηρεί πλήρη τη σημασία του και αποτελεί σηματοδότη, όχι τερματισμού αλλά παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα που διεξάγουμε.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αθήνα 12/11/2014
Α. Η τροπολογία αφορά ρύθμιση που θα ισχύσει υποτίθεται «του χρόνου».
Τα αιτήματα των εικαστικών δεν είναι για του χρόνου αλλά για σήμερα, άμεσα, για τώρα.
Την παραπομπή στην επόμενη σχολική χρονιά, τη θεωρούμε εμπαιγμό και ξεκάθαρη παραπλάνηση.

Β. Αίτημα δικό μας δεν είναι να μπουν (μ’ οποιαδήποτε ρύθμιση) τα μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο στη Γ’ Λυκείου, και να βγουν από τη Β’ Λυκείου!
Αίτημα και αξίωση ( όχι μόνο δικό μας αλλά και των Σχολών Καλών Τεχνών, χιλιάδων γονέων και άλλων μαζικών φορέων) είναι ακριβώς να εξακολουθήσει και να κατοχυρωθεί η διδασκαλία του Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου στη Β΄ Λυκείου, και να συνεχίζεται αδιάσπαστα και φυσιολογικά η διδασκαλία αυτή και στη Γ΄ Λυκείου.

Αντί να κάνουν τα εύλογα και επιβαλλόμενα για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών των μαθητών και πιο ειδικά όσων προσανατολίζονται για σπουδές Καλών Τεχνών και Εφαρμοσμένων, κάνουν τα αντίθετα.
Η τροπολογία τους, σημαίνει ότι εκδιώκουν πλήρως (και δίχως την παραμικρή αισχύνη για τις «δεσμεύσεις» τους που αποδείχτηκαν κοινό πολιτικάντικο λαθρεμπόριο ελπίδων σε βάρος της τέχνης και των λειτουργών της) τα μαθήματά μας από τη Β΄ Λυκείου.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και το καταδικάζουμε απερίφραστα.

Γ. Στην τροπολογία δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε για τα μαθήματα Αρχιτεκτονικό σχέδιο και Ιστορία Τέχνης. Σκοπεύουν συνεπώς, όπως προβλέπει ο ν./418, να τα καταργήσουν τελείως από του χρόνου.
Φέτος (τυπικά, γιατί στην ουσία με τους υπάρχοντες όρους στο Λύκειο είναι σχεδόν ανύπαρκτα) υποτίθεται ότι διατηρούνται στη Γ΄ Λυκείου.
Σκοπεύουν στη θέση αυτών των μαθημάτων να βάλουν το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο;
Για να τα καταστήσουν κι αυτά στην πράξη, με τους ίδιους και πολύ χειρότερους πλέον όρους, εξίσου ανύπαρκτα;
Σκοπεύουν να πετάξουν τελείως έξω από το Λύκειο την Ιστορία Τέχνης;

Νομίζουν ότι ο εικαστικός κόσμος θα αποδεχθεί άφωνος και θα συγκατανεύσει σ’ ένα επιπλέον ανοσιούργημα;

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.