Άρθρα τεύχους

Μπορούμε πιο πολλά
Συνδέοντας τα πάντα με την τέχνη από μέσα προς τα έξω
Πες το με χρώματα
Για την κριτική της τέχνης στην τάξη
Η αναδιάρθρωση και ίδρυση νέων τμημάτων στην ΑΣΚΤ
Η πρόταση της ΑΣΚΤ
Η επιστολή του Παύλου Χριστοδουλίδη με τίτλο «Τα καλλιτεχνικά μαθήματα»
Το εργαστήρι είναι θεμέλιο της εικαστικής σκέψης - Η αντίθετη άποψη στις προτάσεις της ΑΣΚΤ
Ανρί Ματίς: το σχέδιο είναι ο γεννήτορας
Κείμενα εικαστικών καλλιτεχνών
Προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή βιβλίου βοηθήματος για τον καλλιτέχνη εκπαιδευτικό
ΠΕΡΥΣΙ: Σλάιντς, το κοινό μας αίτημα...
Η εξέλιξη της εικαστικής σκέψης
Η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος
«Όρνιθες» του Αριστοφάνη
Το ασπρόμαυρο στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου
Γλυπτικές συνθέσεις με τυχαία υλικά
Το σχέδιο μέσο έκφρασης της προσωπικότητας του παιδιού
Μάσκες, μια εύκολη κατασκευή
Αναλύοντας την «Γκουέρνικα» στο σχολείο
Η διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο Λύκειο
Στοιχειώδεις γνώσεις γραμμικού σχεδίου
Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της τέχνης και η θέση της στην εκπαίδευση σήμερα
Ασκήσεις γραμμογραφίας
Σημειολογία, εικόνες και εκπαίδευση τέχνης
Χρονιά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Τέχνη: ιστορία – γλώσσα – οπτική επικοινωνία
Η αναζήτηση του ρυθμού
Η τέχνη στην εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση
Εισήγηση Αισθητικής Αγωγής – Τάσος Μουζάκης
Ειδική Διδακτική Ζωγραφικής – Τάσος Μουζάκης
Σεζάν, Αναμνήσεις και επιστολές του Εμίλ Μπερνάρ - Άννα Μοσχονά-Καλαμαρά
Η σύγχρονη εικαστική αγωγή στο σχολείο - Μάχη Κάνιστρα
Πέρα από τα συμβατικά μας καθήκοντα - Καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο
Η αναζήτηση του ρυθμού Εκτύπωση E-mail
02.03.09
Ευρετήριο άρθρου
Η αναζήτηση του ρυθμού
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Το ουσιαστικό δεν είναι να ορίσουμε στο μαθητή κάποιες προδιαγραφές για να αναγνωρίζει το ρόδακα, τη φρίζα ή τη μπορντούρα. Το ουσιαστικό, και πάνω σ’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να επιμείνουμε, είναι τούτο: Να μεταδοθεί η αντίληψη στο μαθητή πως μπορεί από τη μία να μετασχηματίζει άφοβα τις νατουραλιστικές μορφές, όπως επίσης και να αξιοποιεί θαρραλέα και με ευρηματικότητα τα «αφηρημένα» γεωμετρικά στοιχεία. Αλλά και ταυτόχρονα να ενεργεί όσο το δυνατό πιο μεθοδικά, να «στυλιζάρει» όχι αυθαίρετα αλλά με περισυλλογή και με πρόθεση, να προχωρεί όχι επαναλαμβάνοντας τυπικά, αλλά χειριζόμενος με ερευνητική διάθεση τις γραμμές, τα σχήματα, τους τόνους και τα χρώματα.

Και πάνω απ’ όλα, μέσα από τη συνολική διαδικασία αυτής της δουλειάς που έχει τη γοητεία του παιχνιδιού αλλά και την ομορφιά που κρύβει η πράξη «τακτοποίησης», διευθέτησης, οργάνωση των σκόρπιων στοιχείων, να μεταδοθεί η αγάπη για την αναζήτηση του ρυθμού, που είναι η βάση για μια σωστή ανίχνευση των πραγμάτων γενικότερα στο χώρο της τέχνης.

Πώς επιδρούν τα κενά και τα γεμάτα; Ποια σημασία αποχτά η εναλλαγή του μαύρου και του άσπρου; Σε ποια έκταση και με ποιο τρόπο θα γίνει το «γκρουπάρισμα» των ανοιχτών και των σκούρων φορμών; Πώς θα αποχτήσει ενδιαφέρον μια επιφάνεια, γραμμένη με λεπτότερες η παχύτερες γραμμές, μικρές η μεγαλύτερες; Τι θα συμβεί όταν παρεμβληθεί αυτό ή το άλλο χρώμα; Πώς, τι, γιατί, ένα πλήθος ερωτήματα που έχουν αναρίθμητες απαντήσεις - λύσεις, καλείται να δώσει ο μαθητής διακοσμώντας στο χαρτί του.