|
Το θέατρο στο Γυμνάσιο - στόχοι και συμπεράσματα |
|
|
|
20.06.09 |
|
Σελίδα 2 από 2
Συμπεράσματα και προτάσεις Συμπερασματικά καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι για να γίνει πραγματικότητα το θέατρο στο σχολείο χρειάζονται, απεριόριστος χρόνος, αρκετά χρήματα, συμπαράσταση της διεύθυνσης, του Δήμου και των άλλων τοπικών φορέων, συνεργασία των καθηγητών, των γονέων, προθυμία των παιδιών, πολύ κέφι και άφθονο κουράγιο...
Το βασικότερο όμως συμπέρασμα είναι ότι η διδασκαλία του θεάτρου παράλληλα με τη διδασκαλία στην τάξη είναι σωστός παραλογισμός.
Δε φτάνει μονάχα ο πατριωτισμός του καθηγητή και κάποια επιχορήγηση για να γίνει θέατρο στο σχολείο. Η εμπειρία του θεάτρου είναι δικαίωμα κάθε μαθητή και δάσκαλου.
Η πρακτική επιβάλλει κάποιες προϋποθέσεις που θ’ αποτελέσουν τα κίνητρα για κάθε δάσκαλο, μαθητή και σχολείο.
Α. Για το δάσκαλο
1ι Ο καθηγητής που διδάσκει θέατρο, ν’ απαλλάσσεται απ’ το διδακτικό έργο του όσο διαρκούν οι πρόβες κι η κατασκευή των σκηνικών.
2) Να δίνεται επίδομα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κάθε καθηγητή που θέλει να παρουσιάσει σχετικό έργο και πρόκειται να τον απασχολήσει πάνω από 1 μήνα, σε ώρες πέρα από το ωράριο του. Το επίδομα μπορεί να χορηγείται με τη μορφή των υπερωριών όπως στους μουσικούς το επίδομα χορωδίας.
3) Η επιχορήγηση πολιτιστικών εκδηλώσεων να δίνεται κατ’ ευθείαν στα Σχολικά Συμβούλια για να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες.
4) Χρειάζονται 2 θεατρικοί σύμβουλοι: σκηνοθέτης και χορογράφος. Πρέπει να έχουν αναγνωρισμένο έργο και ο ρόλος τους να μην είναι δεσμευτικός.
5) Ετήσια σεμινάρια θεάτρου με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων καθηγητών.
Β. Για το μαθητή
1) Απαλλαγή από τις εργασίες στο σπίτι στα μαθήματα της μουσικής και των καλλιτεχνικών και βαθμολόγησή του απ’ τη συμμετοχή του στο θέατρο.
2) Προβολή των πιο αξιόλογων μαθητικών έργων από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.
Γ. Για το σχολείο
1) Αίθουσα τελετών ανάλογη με τη χωρητικότητα των αιθουσών και μόνιμη σκηνή με το στοιχειώδη εξοπλισμό, σε κάθε σχολείο.
2) Δύο ώρες πολιτιστικών εκδηλώσεων ενταγμένες στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, που θα εφαρμόζεται μετά την έγκριση συγκεκριμένου προγράμματος, όπως στην περίπτωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω προτάσεις απευθύνονται σε κάθε αρμόδιο φορέα που ενδιαφέρεται για τη θεατρική παιδεία.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ: Γυμνάσιο Κοντόπευκου Αγ. Παρασκευής
|