Στην Harma Gallery, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 , η εικαστική έκθεση της Κατερίνας Μπαρδούλη-Παπαγεωργίου με τίτλο «Σκούρο κόκκινο».
Η Κατερίνα Μπαρδούλη, μία σύγχρονη εικαστικός γεννημένη το 1952 στην Αθήνα, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις κυρίως στην Γερμανία, όπου διαμένει και εργάζεται το περισσότερο διάστημα, εδώ και πολλά χρόνια. Παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στο ελληνικό και δη το αθηναϊκό κοινό με σκοπό τη συνομιλία, αφού γι’ αυτήν «…πάντα το «εξ Ανατολών φώς» ήταν εδώ κάτω από την Ακρόπολη…».
Ο τίτλος της έκθεσης «Σκούρο κόκκινο», ταυτίζεται με ένα χρώμα που έχει εμφανή παρουσία στο έργο της και είναι αυτό που λειτουργεί «..ως ανάκληση της μνήμης, που εκμηδενίζει την απόσταση του παρελθόντος και δρα στο χώρο και στο χρόνο ως απειλή ή ως ήρεμη αυτογνωσία...» όπως σημειώνει και η ίδια. Στα έργα της συναντούμε ιδεατές, αρχέγονες, σχεδόν άυλες ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες όπως αναφέρει και πάλι η δημιουργός «…απαλλαγμένες από τα επουσιώδη παρασύρονται, επαπειλούνται, γίνονται άγγελοι ή χορεύουν ανάλαφρα στα μπλε τοπία των αναπολήσεων και του υποσυνείδητου έτοιμες να σηκώσουν ως πολύτιμο βάρος τα πάθη και τις συγκινήσεις μας...». Αιγαίο-Κυκλάδες-Αττική, ροζ και γαλάζια ελληνικά βουνά, έδωσαν το βασικό περίγραμμα στα έργα της.
Η καλλιτέχνις επιχειρεί ανάμεσα σε διάφορες μορφές έκφρασης, χρησιμοποιώντας με ιδιαίτερη τεχνική το λάδι ή το γκουάς με μελάνι, με σκοπό να πειραματιστεί με την χρήση του εκάστοτε υλικού, ώστε να μπορέσει να αποδώσει στα έργα της την εσωτερική διάσταση και πνευματικότητα. Τελικά αυτό που την απασχολεί είναι, όπως λέει και η ίδια, «…μέσα από το ρυθμό και την αρμονία, που υπάρχουν ούτως ή άλλως σε κάθε έργο τέχνης, να καταφέρει ο καλλιτέχνης να δώσει τον προσωπικό, δημιουργικό παλμό και τη μελωδία που καθιστά ιδιαίτερο ένα πρωτότυπο έργο…»
Η Έκθεση θα διαρκέσει από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή από Τρίτη έως και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.
|