Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Για τη διδασκαλία του μαθήματος Καλλιτεχνική Παιδεία στην Α΄ τάξη Λυκείου

2015enwsi

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αθήνα 25-5-2015
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 114
Παπαναστασίου 49 10445 Αθήνα
Τηλ., Φαξ: 210 8321783 / 6977904185
e-mail: enoshkkm@otenet.gr
http:// www.art-teachers.com

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού,
Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Τάσο Κουράκη

ΘΕΜΑ: Για τη διδασκαλία του μαθήματος Καλλιτεχνική Παιδεία στην Α΄ τάξη Λυκείου

Σχετικά με την αρ. πρωτ. 147630/Γ2 της 11-10-2013 Εγκύκλιο της Δ/νσης Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης, υπογεγραμμένη από τον τέως Υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, με θέμα «Καλλιτεχνική Παιδεία στην Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Λυκείου», η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, προτείνει την τροποποίησή της ως εξής:

1. Στα τμήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας θα διδάσκονται τα γνωστικά αντικείμενα Εικαστικά, Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας, σε συνάρτηση με τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μαθητών ξεχωριστά για κάθε ένα μάθημα επιλογής.

2. Να ισχύσει υποχρεωτική δημοσιοποίηση στην εκάστοτε σχολική μονάδα, του αριθμού αιτήσεων των μαθητών, που αφορούν κάθε ένα από τα τρία (3) μαθήματα επιλογής προκειμένου να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα τμήματα για κάθε ένα από τα ανωτέρω μαθήματα επιλογής.
Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα που οι ίδιοι αρχικά επέλεξαν.

3. Ανάλογα με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων μαθητών, θα πρέπει να καλείται ο εκπαιδευτικός της αντίστοιχης ειδικότητας.

Όπως ισχύει μέχρι σήμερα με βάση την προαναφερόμενη Εγκύκλιο, δεν δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές, να παρακολουθήσουν το μάθημα της αρχικής τους επιλογής, ανεξάρτητα από το εκδηλωμένο ενδιαφέρον προτίμησης, αλλά παραπέμπονται σε ένα από τα μαθήματα επιλογής Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας, διότι δημιουργείται τμήμα σε ένα μόνο από τα τρία μαθήματα.

Είναι σημαντικό και αναγκαίο, να προσφέρονται και τα τρία μαθήματα επιλογής, εφ’ όσον υπάρχουν αιτήσεις μαθητών, και να δημιουργούνται αντίστοιχα τμήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αν και συναποτελούν τις Τέχνες, η διαδικασία διδασκαλίας και εκπαίδευσης όπως και ο παιδαγωγικός τους στόχος διαφέρουν.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Η Γραμματέας Η Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.