Αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας της Ένωσης

Αγαπητοί συνάδελφοι

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία μας, ομάδας συναδέλφων μελών της Ένωσης, με σκοπό να συζητήσουμε για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής – διαδικτυακής παρουσίας της Ένωσης. Σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση παραβρέθηκαν από το ΔΣ οι: Κώστας Ευαγγελίου, Μανώλης Τσαγκαράκης, Ζωή Χατζή και τα μέλη της Ένωσης: Ζιρώ Όλγα, Φοίβος Σοφικίτης και μέσω Skype ο Γιάννης Ζωγάκης. Η ανταλλαγή απόψεων, ο προβληματισμός και οι προτάσεις περιστράφηκαν στα παρακάτω:

Σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, η ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασίες πολλαπλασιάζεται. Ο ψηφιακός κόσμος μας δίνει τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουμε σχέσεις και εμπιστοσύνη, να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες, να οργανώσουμε συστηματικά την αντίδρασή μας σε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη για τον κλάδο μας, να οραματιστούμε από κοινού για το μέλλον της εικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο λόγος δίνεται έτσι σε όλα τα μέλη, όπου κι αν βρίσκονται, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους (και τις διαφωνίες τους), να προτείνουν λύσεις, να αλληλεπιδράσουν και να ενεργοποιηθούν έμπρακτα.

Ασφαλώς και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντιληφθούμε την ψηφιακή δικτύωση ως υποκατάστατο της πραγματικής επικοινωνίας, δράσης και δικτύωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε όπου και όταν παρουσιαστεί, δια ζώσης.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, μια ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις παρακάτω ζωτικές και πάγιες ανάγκες του κλάδου μας.

  • Έγκυρη και άμεση υποστήριξη σε φλέγοντα υπηρεσιακά θέματα.
  • Δημιουργία διαρκώς ανανεωμένου αποθετηρίου εγκυκλίων, ΥΑ, νόμων κλπ.
  • Δημιουργία θεματικών φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. (υπηρεσιακά, παιδαγωγικά, διδακτικά, κ.α.)
  • Προβολή του προσωπικού εκπαιδευτικού μας έργου. – παρουσιάσεις, σεμινάρια κτλ εξ’ αποστάσεως σύγχρονης & ασύγχρονης επικοινωνίας.
  • προβολή του ατομικού εικαστικού έργου μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

αναβάθμιση διαδικτυακής παρουσίαςΓια την έγκυρη λοιπόν, υποστήριξη των μελών της Ένωσης θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσουμε στην από απόσταση ενημέρωση, συνεργασία και διάδραση για αντίστοιχα εκπαιδευτικά θέματα εικαστικών τεχνών μέσω σύγχρονων εργαλείων web.

Προωθούμε:

Α. Το άνοιγμα της ιστοσελίδας της Ένωσης ΕΝΕΚΕΜ προς τα μέλη της. Όλα τα μέλη θα αποκτήσουν (μέσω κωδικού) πρόσβαση σε ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό. Το υλικό δεν θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Όσα μέλη το επιθυμούν, μπορούν να παρουσιάζουν μέσω της ιστοσελίδας εργασίες, σχέδια μαθήματος και εκπαιδευτικό υλικό. Το υλικό μπορεί να μένει ιδιωτικό (μεταξύ μελών), ή δημόσιο.

B. Την επιπλέον διεύρυνση της ιστοσελίδας, για υποστήριξη των μελών της Ένωσης μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής απόψεων (φόρουμ) κλειστή στο ευρύ κοινό. Πιθανά μέσω της υπάρχουσας ιστοσελίδας ή άλλου χώρου.

Γ. Την επέκταση της λειτουργικότητας του καναλιού της Ένωσης στο youtube (https://www.youtube.com/channel/UCG9G7PGBdZ-cytoQzJGJdwQ). Δημιουργία playlist κλπ για μια συνολική παρουσίαση και προβολή εργασιών συναδέλφων όπως τις παρουσιάζουν οι ίδιοι στα δικά τους κανάλια (youtube ή αλλού).

Δ. Την επέκταση προβολής και ενημέρωσης μέσω και άλλων παρόχων – καναλιών (με το όνομα της Ένωσης) όπως το slideshare, scribd, issuu κλπ, για αρχεία κειμένου (διοικητικά ή άλλα θέματα), παρουσιάσεις (εργασίες μαθητών, σχολικά ή θεωρητικά πρότζεκτ κ.α.)

Ε. Τη διερεύνηση και υλοποίηση κι άλλων προτάσεων των μελών της Ένωσης για επέκταση της εξ αποστάσεως συνεργασίας και έγκυρης ενημέρωσης σε θέματα εικαστικής εκπαίδευσης, παιδαγωγικής, μεθοδολογίας κλπ

ΚΑΛΕΣΜΑ

κάλεσμα ΈνωσηςΚατ’ αρχήν, για όλη αυτή την προσπάθεια απαιτείται η στήριξη όλων. Ιδιαίτερα όμως, θα χρειαστεί αρκετοί από μας να ασχοληθούν με τη σχεδίαση, διαχείριση, υποστήριξη, συντήρηση κλπ όλων των παραπάνω ψηφιακών εργαλείων. Με την ενεργή, συνεργατική συμμετοχή πολλών από μας, θα καταλήξει να γίνει πολύ εύκολο και ίσως και διασκεδαστικό, ένα έργο που στο σύνολό του, ίσως δείχνει απαιτητικό σε χρόνο και σε γνώσεις.

Έχει αποσταλεί με email σε όλα τα μέλη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα με τα στοιχεία σας, τις απόψεις σας όπως και την επιθυμία σας να συμμετέχετε ενεργά σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς. Η συμπλήρωση των ερωτημάτων είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε εξειδικευμένα θεματικά σεμινάρια για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να αναλάβουν ενεργό – διαχειριστικό ρόλο αλλά και γενικά θεματικά σεμινάρια, για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως συντάκτες ή μόνο ως αναγνώστες.

Από την πρώτη συνάντηση μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει από τον συνάδελφο Γιάννη Ζωγάκη, η αναδιάρθρωση του περιεχομένου και της εμφάνισης της ιστοσελίδα μας η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης. Ήδη το προφίλ, οι στόχοι και οι κύριες δράσεις της Ένωσης (διεκδικήσεις, επιμόρφωση, εκδόσεις) προβάλλονται ξεκάθαρα με λεπτομέρειες και εικόνες ενώ περισσότερα από 450 άρθρα παρουσιάζονται σε λίστα ανά κατηγορία με την ημερομηνία δημιουργίας τους. Το περιεχόμενο της σελίδας είναι προσβάσιμο μέσα από ένα νέο μενού πλοήγησης, φιλικό στον απλό – μέσο επισκέπτη. Επιπλέον συνδέθηκε η ιστοσελίδα με τη σελίδα μας στο facebook ενώ αφαιρέθηκε η δυνατότητα εγγραφής απλού επισκέπτη.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στην ΑΣΚΤ στις 2-4 Φεβρουαρίου 2017, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

το ΔΣ Της Ένωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.