Ενημέρωση για την έκβαση του ετήσιου Συνεδρίου στην ΑΣΚΤ, Σεπτ 2017

Και αυτή τη χρονιά το ετήσιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους της ΑΣΚΤ, στις 4 – 8 Σεπτέμβρη 2017 με σχετικά μικρότερη προσέλευση (100 περίπου ατόμων) από τα προηγούμενα έτη. Ήταν απόντες οι συνάδελφοι Αναπληρωτές λόγω του ότι οι ημέρες τοποθέτησής τους στα σχολεία συνέπιπταν με το Συνέδριο.
Ωστόσο το περιεχόμενο των εισηγήσεων και των εργαστηρίων έμειναν σε πολύ υψηλό επίπεδο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων συναδέλφων.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Πάνος Χαραλάμπους, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΤΕ, Βασίλης Χαλικιάς, η γραμματέας του ΠΕΣΥΘ, Ηλέκτρα Μήτσουρα. Όπως πάντα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, δεν εμφανίστηκε κανένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

Έγιναν από τους εισηγητές, οι παρουσιάσεις των θεμάτων των εργαστηρίων που είχαν προγραμματιστεί για όλα τα πρωινά των επόμενων ημερών:
Εργαστήριο Χαρακτικής, Κεραμικής, Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Υφαντικής, εργαστήριο Η/Υ για τη συμμετοχική αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Ένωσης, εργαστήριο με θέμα τη χρήση του Google SketchUp στην διδασκαλία των εικαστικών και εργαστήριο Παιδαγωγικής.
Για όλα τα εργαστήρια εκδηλώθηκε από τους συναδέλφους αυξημένο ενδιαφέρον και είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή.
Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα και το facebook της Ένωσης δίνει μια πολύ καλή εικόνα χωρίς να χρειάζονται οι χίλιες λέξεις για να τα περιγράψουν.

Εργαστήριο Γλυπτικής

 

Εργαστήριο Η/Υ για τη συμμετοχική αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Ένωσης με προβολή, προώθηση, ανάπτυξη και διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού εικαστικών μαθημάτων.

 

Εργαστήριο «Παιδαγωγικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την πρόληψη συγκρούσεων»

 

Εργαστήριο Χαρακτικής

 

Εργαστήριο Υφαντικής κομποδετικής – μακραμέ

Εργαστήριο με θέμα τη Χρήση του δημιουργικού λογισμικού προγράμματος τρισδιάστατης σχεδίασης Google SketchUp στην διδασκαλία των εικαστικών – Google sketchup

 

Εργαστήριο Κεραμικής

 

Εργαστήριο για το παιδικό βιβλίο “Ο Λαβύρινθος” ένα πολυδιάστατο παραμύθι που καλλιεργεί τα περισσότερα είδη νοημοσύνης του παιδιού.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση στην οποία, αφού έγινε ένας σύντομος απολογισμός δράσης της χρονιάς που πέρασε, ακολούθησε συζήτηση.

Τονίστηκε ότι η λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης και το παιδαγωγικό, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό διδακτικό έργο, έγιναν κλοτσοσκούφι των ψευδώνυμων μεταρρυθμίσεων, θίγοντας όχι μόνο τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και πρώτα-πρώτα των αιχμαλώτων του συστήματος, των συναδέλφων μας, αναπληρωτών.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως αποκαθιστά πλέον την «κανονικότητα». Σύμφωνα με τα αισιόδοξα κυβερνητικά σενάρια, ύστερα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, τα μνημόνια περίπου σε ένα χρόνο τερματίζονται, ενώ νέες μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η «αξιολόγηση» στη δημόσια διοίκηση και ειδικά στην εκπαίδευση ο Νόμος για τα ΑΕΙ που πέρασε στο κατακαλόκαιρο και τώρα οι νέες ρυθμίσεις για το Λύκειο.
Όλοι στη συνάντησή μας αναρωτηθήκαμε:
Ποιες ακριβώς είναι οι περιλάλητες ρυθμίσεις για το Λύκειο; Ουδείς γνωρίζει επαρκώς, ενώ οι παλινωδίες, τη μια το ένα, την άλλη το άλλο του Υπουργείου Παιδείας, οι «διαρροές» και άλλα παρόμοια όχι μόνο αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για τα χειρότερα αλλά και προσπαθούν να σφυγμομετρήσουν, να παραπλανήσουν, να διασπάσουν και να αποτρέψουν μαζικές αντιστάσεις.
Αυτό αναμφισβήτητα αφορά και τις αντιδράσεις των εικαστικών αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση η γενική κατεύθυνση των υπουργικών ρυθμίσεων για το Λύκειο, δεν απαλείφει αλλά μεγεθύνει και οξύνει παραπέρα, υπαρκτές παθογένειες και ελλείμματα.
Δεν ενισχύει την αυτοτέλεια του Λυκείου ως βαθμίδα της Γενικής Παιδείας, αλλά την καταλύει.
Όχι μόνο δεν καταργούν τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ, όπως άλλοτε διαλαλούσαν, αλλά αντίθετα τις επαυξάνουν υπερτροφικά, ξεκινώντας τες από το Λύκειο, μετατρέποντας το Λύκειο σε υποβαθμισμένο κατά τα άλλα, ομοίωμα φροντιστηρίων.

Αυτά λέει το Υπουργείο για την «κανονικότητα» λειτουργίας των σχολείων, αλλά τα γεγονότα και λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, άλλα είπαν.
Ήδη οι αποσπάσεις με τη μεθόδευση που έγιναν, επιβεβαίωσαν ένα σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο διατηρεί πλήρη σημασία όχι μόνο η θέση του Υπουργείου αλλά και οι θέσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
Ευτυχώς το πρόβλημα βρήκε τη λύση του μετά από την άμεση ενεργητική παρέμβαση της Ένωσής μας, που όπως γνωρίζετε καλέσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου, στο Υπουργείο Παιδείας.
Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον νέων προκλήσεων, επισημάναμε την αναγκαιότητα της ενεργητικής συμμετοχής όλων μας, για να τις αντιμετωπίσουμε στηρίζοντας το πανεκπαιδευτικό κίνημα, ενισχύοντας σταθερά τη συλλογική παρέμβαση και δράση της Ένωσής μας.

Για τις ομαδικές μαθητικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, επισημάνθηκε ότι έγιναν στην Πάτρα και Θεσσαλονίκη με την ανάληψη ευθύνης ομάδων εργασίας οι οποίες εργάστηκαν με συνέπεια και παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους αρκετές προτάσεις για το νέο θέμα έκθεσης της χρονιάς που έρχεται 2017-18. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά σε επόμενη επικοινωνία.

Τα απογεύματα της Τετάρτης 6, Πέμπτης 7 και Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου μετά τα πρωινά εργαστήρια ακολούθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα εισηγήσεις από συναδέλφους εικαστικούς εκπαιδευτικούς και φίλους άλλων ειδικοτήτων.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η πρόθυμη συμμετοχή συναδέλφων μας και τέως συμβούλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, Ρένα Ανούση, Λία Παπαηλία, Μιχάλη Οικονομίδη, Όλγα Ζιρώ, οι οποίοι συμπράττουν με το ενδιαφέρον τους στην κοινή μας δράση και πάντα δηλώνουν το παρών με εισηγήσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθήσει τους νέους συναδέλφους.
Εξαιρετική επίσης ήταν η παρουσίαση του Ανδρέα Ιωαννίδη καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ που και αυτός ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε πρόσκληση της Ένωσης με ειλικρινή διάθεση. Οι συνάδελφοι ενθουσιασμένοι από την εισήγησή του, ζητούν επίμονα την εκ νέου συμμετοχή του σε επόμενα σεμινάρια.

Όλες οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο προσέφεραν πολλές ιδέες και σημαντικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Η περιληπτική παρουσίασή τους σε αυτή την ενημέρωση θα τις μείωνε. Ωστόσο όπως έχει καθιερωθεί από την Ένωσή μας, όλες οι εισηγήσεις δημοσιεύονται στα τεύχη της Εικαστικής Παιδείας.

Απευθυνόμενοι σε όλα τα μέλη της Ένωσης, ζητούμε

1. Τη συμμετοχή – ενεργοποίηση και πλαισίωση των δράσεων της Ένωσης και των εκπαιδευτικών επιτροπών.
2. Τη συνεργασία και προσφορά των συναδέλφων που κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, για τη δημιουργία και διάδοση διαδικτυακής πλατφόρμας της Ένωσης που θα ενημερώνει κυρίως για εικαστικά εκπαιδευτικά θέματα.
3. Την τακτοποίηση των οφειλών της ετήσιας συνδρομής και κατά το δυνατόν προηγουμένων ετών των μελών, έστω τμηματικά (θα σταλεί μέσα στο Φθινόπωρο ατομική ενημέρωση).
Με την αποστολή της ετήσιας συνδρομής θα παραλάβετε ταχυδρομικώς δωρεάν τη νέα Εικαστική Παιδεία Νο 33. Η τακτοποίηση μπορεί να γίνει:
Α) Με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της Ένωσης (Το ποσό που καταβάλλεται με την ταχ. επιταγή, ως παραλήπτη να δηλώνεται πρόσωπο και συγκεκριμένα την πρόεδρο της Ένωσης Ζωή Χατζή για να διευκολύνεται έτσι η είσπραξή της).
Β) Μέσω Τραπέζης. Το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της Ένωσης για κατάθεση μέσω internet banking, είναι: Αριθ. λογαριασμού Εθν. Τράπεζας 125/944569-28
IBAN: GR0601101250000012594456928 στα ονόματα (Ζ. Χατζή, πρόεδρος – Ε. Ρούσσου, ταμίας).
Προσοχή: Να γράφετε το ονοματεπώνυμό σας, όταν κάνετε την κατάθεση.

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις για κάθε επίκαιρο θέμα που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.