Καταγγελία για διδασκαλία εικαστικών από Θεολόγο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων έχει επανειλημμένα, κατηγορηματικά αποδοκιμάσει ως αντιεπιστημονικό, αντιεκπαιδευτικό, αντικαλλιτεχνικό, κάθε σχεδιασμό που αναθέτει τη διδασκαλία των εργαστηριακών και θεωρητικών μαθημάτων τέχνης σε ειδικότητες εκτός αντικειμένου, στις τρεις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα σκανδαλώδες, όταν πρόκειται μάλιστα για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Όπως από πολλές πλευρές έχουμε ενημερωθεί και έχουμε υπεύθυνα διασταυρώσει, αυτό ακριβώς συμβαίνει εκεί, πράγμα που συνιστά καταφανή και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του βασικού νόμου Ν.1566/1985 για την ανάθεση-διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων κατά κλάδο και ειδικότητα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Καταγγέλλουμε στον Υπουργό Παιδείας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στο Συνήγορο του Πολίτη, στις Σχολές Καλών Τεχνών πανελλαδικά και στην ΟΛΜΕ ότι:
Η κ. Βασιλική Αμπάδου εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων, χωρίς τυπικά προσόντα σχετικά με εικαστικές τέχνες, (πτυχίο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), αποσπάται και διδάσκει, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, επί σειρά τεσσάρων ετών τα γνωστικά αντικείμενα του κλάδου ΠΕ08 Καλών Τεχνών.
Με την πρωτοφανή αυτή ενέργεια για την οποία ευθύνονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αποτυπώνεται μια αντίληψη που προσβάλλει τις Σχολές Καλών Τεχνών, ακυρώνει και παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των εικαστικών εκπαιδευτικών.

Με τις πενταετείς σπουδές στις Σχολές Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, και μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών, όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να ενταχθούν στην εκπαίδευση, παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα διδακτικής της τέχνης. Επίσης σας αναφέρουμε ενδεικτικά μαθήματα: Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Σύνθεση. Εργαστηριακά μαθήματα όπως: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Αγιογραφία, Κεραμική, Ψηφιδωτό, κ.α.
Συνεπώς, πτυχιούχοι των Σχολών Καλών Τεχνών, είναι ακαδημαϊκά προετοιμασμένοι για τη διδασκαλία των εργαστηριακών αλλά και των θεωρητικών εικαστικών μαθημάτων. Στον κλάδο ΠΕ08, μεγάλος αριθμός συναδέλφων εκπαιδευτικών, κατέχει αυξημένα τυπικά προσόντα, (μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, διδακτορικό τίτλο), για να διδάξει σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι εικαστικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι απορρίφθηκαν εξαιτίας της εκπρόθεσμης κατάθεσης σχετικής αίτησης απόσπασης.

Άραγε τι είναι νόμιμο, να γίνει δεκτή εκπρόθεσμη αίτηση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ08 Εικαστικών, ή εκπαιδευτικού, με πτυχίο ασχέτου γνωστικού αντικειμένου, για την παροχή διδασκαλίας, σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα;

Δεν γνωρίζουμε εάν είναι ενήμερο το ΚΥΣΔΕ του Υπουργείου Παιδείας, ποια είναι η θέση και οι ενέργειες του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει σταλεί ερώτημα από τον εκπαιδευτικό κ. Α. Πολυχρονιάδη κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με αρ. πρωτ. 105770/29-6-2016 με θέμα: «οι Θεολόγοι ΠΕ01, δύνανται να διδάσκουν μαθήματα της Σχολής Καλών Τεχνών»; Ο εν λόγω συνάδελφος εκπαιδευτικός, μας έχει ενημερώσει ότι: δεν έχει λάβει έως σήμερα καμία σχετική απάντηση, και έχει καταθέσει εκ νέου το ερώτημα προς το Συμβούλιο. Επιπρόσθετα το ίδιο θέμα έχει δημοσιοποιηθεί στην τηλεόραση, στο κανάλι της Θεσσαλονίκης EGNATIAT.V από το δημοσιογράφο Α. Οραήλογλου στις 13-19 Μαΐου 2016.

Ως Επιστημονικός φορέας, του εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ08 Καλών Τεχνών, προκειμένου να διαφυλάξουμε την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική μας ταυτότητα, ζητάμε την άμεση αντιμετώπιση και λύση του θέματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας που διασφαλίζει τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες, και προς διευκόλυνσή σας, επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο.

η καταγγελία έχει δημοσιευθεί και στο αβ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.