Με τα προσφυγόπουλα στο Πεδίο του Άρεως

 

 

Η βαθμιαία μετεγκατάσταση των 400 περίπου προσφύγων απ’ το Πεδίο του Άρεως σε καταυλισμούς που στήθηκαν στον Ελαιώνα, πρόκειται να αρχίσει τις προσεχείς ημέρες, όπως ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας κ. Kazim Royesh.

 

Αν και το θέμα προβλήθηκε ιδιαίτερα, γεγονός βέβαια παραμένει πως συγκριτικά αφορά ένα πολύ μικρό ανθρώπινο σύνολο, αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, διακινδυνεύοντας  πέρασαν στην Ελλάδα και στοιβάχτηκαν στα νησιά πριν διασπαρούν στην ενδοχώρα.

Ζώντας σε συνθήκες κατά κανόνα ανυπόφορες, απελπιστικές, έως και άκρως προσβλητικές για τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες νήπια και μικρά παιδιά…
Θύματα του πολέμου, της αποικιακής κατερείπωσης, της πείνας και καταστροφής των χωρών τους, και ξανά θύματα στους τόπους μετοίκισης, όπως στη χώρα μας, της κρατικής αδιαφορίας και της διαχειριστικής ανικανότητας που την συνοδεύει η διεθνής και ειδικά η Ευρωπαϊκή εξοργιστική «ανθρωπιστική» υποκρισία.

Πραγματικούς αρωγούς ένοιωσαν δίπλα τους, σαν ανάσες ουμανισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση, ένα ανώνυμο όσο και ανιδιοτελές πλήθος ατόμων και συλλογικοτήτων που εξέφρασαν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους. Που έκαναν και κάνουν παν το δυνατόν, όχι για να θεραπεύσουν, γιατί αυτό δεν το μπορούν, αλλά για να γλυκάνουν έστω στιγμιαία την οδύνη, μιας τραγωδίας που συνεχίζεται και η οποία θα αναπαράγεται όσο θα παραμένουν άθικτες και ανέπαφες οι αιτίες που προκαλούν τα απελπισμένα μεταναστευτικά κύματα.

Η Ένωση συνέδραμε και στήριξε τη δράση μελών της και άλλων καλλιτεχνών και φίλων, που εξέφρασαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, στο Πεδίο του Άρεως.
Ειδικά στα δεκάδες προσφυγόπουλα, που χαμογέλασαν για λίγο παίζοντας με μπαλόνια και ζωγραφίζοντας σε χαρτιά, με μαρκαδόρους και κηρομπογιές.

Παρεμβάσεις τέτοιου χαρακτήρα με τη συμβολή της Ένωσης, έγιναν την Πέμπτη 30 Ιουλίου, καθώς και την Τετάρτη 5 και 12 Αυγούστου 2015.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους εικαστικούς και φίλους για τη συνεισφορά και συμβολή τους.

Με τα προσφυγόπουλα στο Πεδίο του Άρεως

migrants_24.jpgmigrants_25.jpgmigrants_26.jpg

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.