Το Δ.Σ. της Ένωσης, αφού συνόψισε και αναδιατύπωσε σε ενιαίο υπόμνημα τα πιο βασικά ειδικά αιτήματα των εικαστικών της δημόσιας εκπαίδευσης ( Γυμνάσια – Λύκεια – Δημοτικά – Τ. Ε. – Ειδικά Σχολεία) ζήτησε από τον προηγούμενο ήδη μήνα, άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο για τα θέματά μας υπουργό Παιδείας, ώστε να εκτεθούν απευθείας στους ιθύνοντες της εκπαίδευσης τα αιτήματα αυτά.
Τελικά, το Δ.Σ. της Ένωσης έγινε δεκτό από τον Υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στη συνάντηση και συζήτηση με τον Υφυπουργό, εκτέθηκε το σύνολο των αιτημάτων και προτάσεών μας και διατυπώθηκαν αντίστοιχα οι σχετικές θέσεις και απαντήσεις του Υπουργείου.
Σαν συνέχεια και ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής ακολούθησε στις 22 Νοεμβρίου νέα συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τον Ειδικό Γραμματέα Σ. Γκλαβά. Από τις συναντήσεις αυτές μπορούμε να συμπεράνουμε ότι:
1) Οι θέσεις της Ένωσης, έχοντας συνεκτική λογική, επιχειρήματα συστηματικής τεκμηρίωσης και ουσιαστική θεμελίωση, είναι αδύνατο να αντικρουστούν από οποιονδήποτε. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι συναντήσεις μας με τον Υφυπουργό Παιδείας καθώς και με τον Ειδικό Γραμματέα, που η γενική τοποθέτησή τους κινούνταν στο έδαφος της παραδοχής ότι τα αιτήματά μας είναι βάσιμα και σωστά, αλλά…
2) Αν και πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αυτή την παραδοχή γεγονός ωστόσο παραμένει ότι επί της ουσίας τα βασικά αιτήματά μας προσέκρουσαν πάλι στο «αλλά…».
Είτε απορρίφθηκαν πλήρως με το αιτιολογικό ότι λόγω της κρίσης κλπ δεν μπορούν να υλοποιηθούν, είτε ορισμένα παραπέμφθηκαν για μελλοντική («του χρόνου») επανεξέταση.
3) Κάποια ωστόσο θέματα κρίθηκε ότι μπορούν να προωθηθούν παραπέρα και να γίνει έτσι διευθέτηση ορισμένων επιμέρους ρυθμίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις του Υπουργείου παιδείας συνοψίζονται στα εξής:
Τι δεν δέχτηκαν (ή παρέπεμψαν στο μέλλον)
● Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί.
● Τα θέματα του Λυκείου, θα τα δουν όταν διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα.
● Για την Τ.Ε. θα δουν όλες τις προτάσεις το νέο έτος, που θα γίνουν εκεί οι σχετικές μεταρρυθμίσεις.
● Εάν χαρακτηριστεί εργαστηριακό το μάθημα, θα πρέπει να σπάσουν όλα τα τμήματα στα δύο, αλλά τότε θα χρειαστούν διορισμοί και δεν έχουν σκοπό να διορίσουν.
● Δεν δέχτηκαν ούτε την επιμέρους πρόταση για σπάσιμο του τμήματος της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου με την Πληροφορική.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν για τα εργαστήρια είναι να παροτρύνουν τους Διευθυντές Α’/θμιας και Β’/θμιας, να ανοίγουν χώρους εργαστηρίων για το μάθημα όπου υπάρχει δυνατότητα.
Τι δέχτηκαν (ή υποσχέθηκαν)
● Δέχτηκαν το δίωρο Πολιτιστικό για το Γυμνάσιο όπως έχουν οι Μουσικοί το δίωρο για τη χορωδία.
● Υποσχέθηκαν να δουν τις αναθέσεις για τα Ειδικά Σχολεία
Την επόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Γραμματέας θα επικοινωνήσει με τον Υφυπουργό για να κάνει προτάσεις με τη σχετική διατύπωση των σημείων που αποδέχτηκαν, ώστε να προωθηθούν.
Για όλα τα παραπάνω θα γίνει διεξοδική ενημέρωση από το ΔΣ της Ένωσης προς τα μέλη της, σε έκτακτη συνάντηση που θα διοργανώσει το προσεχές 15θήμερο στην ΑΣΚΤ. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή.
Επισυνάπτουμε στη συνέχεια το υπόμνημα των αιτημάτων που υπέβαλε η Ένωση στο Υπουργείο Παιδείας.
Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή