Ενημέρωση για το συνέδριο της Ένωσης στην ΑΣΚΤ. Σεπτέμβρης 2012
10.09.12
Συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Το ετήσιο Συνέδριο της Ένωσής μας πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά στους φιλόξενους χώρους της ΑΣΚΤ στις 4-8 Σεπτέμβρη 2012.
Με θέμα την κατάσταση στην εκπαίδευση και την καλλιτεχνική παιδεία μπροστά στη νέα σχολική χρονιά έγινε το άνοιγμα του Συνεδρίου την πρώτη μέρα το πρωί. Το ετήσιο Συνέδριο της Ένωσής μας πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά στους φιλόξενους χώρους της ΑΣΚΤ στις 4-8 Σεπτέμβρη 2012.
Με θέμα την κατάσταση στην εκπαίδευση και την καλλιτεχνική παιδεία μπροστά στη νέα σχολική χρονιά έγινε το άνοιγμα του Συνεδρίου την πρώτη μέρα το πρωί.
Σε συνέχεια της μεσημεριανής διακοπής έγιναν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων που θα ακολουθούσαν τις επόμενες ημέρες, από τους εισηγητές.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στις συνεδριάσεις ήταν:
• Οι εξελίξεις στη Γενική Παιδεία και την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.
• Το σύγχρονο κόσμημα
• Νέες τεχνολογίες στη διδακτική της τέχνης
• Ομάδες συζήτησης και επεξεργασίας θεμάτων καλλιτεχνικής παιδείας
• Λειτουργία εργαστηρίων εικαστικών, παιδαγωγικών και πολυμέσων
Όπως είχε προγραμματιστεί λειτούργησαν ομάδες συζήτησης και επεξεργασίας θεμάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας που αφορούσαν στις τελευταίες εξελίξεις σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, Τεχνική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή, Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία.
Επίσης θέματα αξιολόγησης και παιδαγωγικής αντιμετώπισης μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Μέσα στις ομάδες υπήρχε ενεργητική συμμετοχή στη συζήτηση, και αναπτύχθηκε πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος.
Στη λήξη του Συνεδρίου την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια οι συζητήσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της κάθε ομάδας.
Το νέο ΔΣ μετά τη συγκρότησή του σε σώμα θα τις ενσωματώσει στις πάγιες θέσεις του.
Αποδοκιμάστηκε έντονα από την ολομέλεια των συμμετεχόντων, έγγραφο που κυκλοφόρησε στα σχολεία από την Περιφερειακή Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αττικής, τμήματος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης (Αρ. Πρωτ. Φ15/12128 5-9-2012) σχετικό με Σεμινάριο Ελευθέρου Σχεδίου σε εκπαιδευτικούς που το διδάσκουν σε α΄ και β΄ ανάθεση.
Σας στέλνουμε το έγγραφο διαμαρτυρίας βασισμένο στο πνεύμα της ολομέλειας.
Επίσης από τη Γ.Σ. εκδόθηκε ψήφισμα αποδοκιμασίας και καταδίκης των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών. Επισυνάπτουμε το ψήφισμα.
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον είχαν τα εικαστικά εργαστήρια που αφορούσαν στο σύγχρονο κόσμημα και το ψηφιδωτό. Η έκθεση σύγχρονου κοσμήματος των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο συνέδριο με εισηγήσεις και εργαστήρια, και έγινε στην ΕΠΑΣΚΤ, απέσπασε τα καλύτερα σχόλια, τόσο γι’ αυτά καθ’ αυτά τα εκθέματα όσο και για την ευρηματική, απλή πρωτότυπη και σύγχρονη παρουσίαση.
Τα εργαστήρια των πολυμέσων που έγιναν για τρίτη συνεχή χρονιά, κράτησαν ψιλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέφεραν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά, γεγονός της αναγκαιότητας της πιο συστηματικής επιμόρφωσης από τους επίσημους φορείς ΑΣΚΤ και Υπουργείο Παιδείας.
Τα εργαστήρια παιδαγωγικής και art therapy, που ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, δεν κατάφεραν να καλύψουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων και έκτακτα δημιουργήθηκε ένα επιπλέον, ενώ ζητήθηκε έντονα να επαναληφθούν στη διάρκεια του Χειμώνα.
Τέλος η μουσική βραδιά που έγινε την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη στην ΕΠΑΣΚΤ, άφησε στους συμμετέχοντες τη γλυκιά ικανοποίηση της συνεύρεσης και της ποιοτικής μουσικής.
Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου παράλληλα με το πρόγραμμα του συνεδρίου διενεργήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Παραθέτουμε για ενημέρωση τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη συγκρότησή του σε σώμα.
Το περιοδικό «Εικαστική Παιδεία»
Η οικονομική καταβύθιση της ελληνικής κοινωνίας, άφησε αναπότρεπτα το αποτύπωμά της και στην έκδοση του περιοδικού «Εικαστική Παιδεία», που αντιπροσωπεύει τη συλλογική μας φωνή. Πιο περιορισμένη σε όγκο, με λιγότερες σελίδες, χωρίς έγχρωμες αλλά ασπρόμαυρες εικόνες, η «Εικαστική Παιδεία», παραμένει ωστόσο παρούσα, δίνοντας στήριξη στις συλλογικές μας προσπάθειες και στηριγμένη σ’ αυτές.