Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί την Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει τα νέα προγράμματα και την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, με τοποθέτησή του στη Συνέντευξη Τύπου Σχολών και Φορέων που έγινε στην ΑΣΚΤ στις 13/7/2020
Τα επιλεγόμενα μαθήματα των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής, που καταργήθηκαν, αποτελούσαν τη μόνη επαφή με τις Τέχνες, σε ένα Λύκειο που ήδη αντιμετωπίζεται ως «προθάλαμος» των Πανεπιστημίων, εστιάζοντας αποκλειστικά στην προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Στην ευαίσθητη ηλικία των 15-16 ετών, τα μαθήματα αυτά προσέφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριες επιλογές που προάγουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την έκφραση της διαφορετικότητας, την εμπέδωση των αξιών σε σχέση με τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία. Όχι μόνο η νοητική καλλιέργεια, αλλά το σύνολο των ψυχοσυναισθηματικών διεργασιών που ενεργοποιεί ο κόσμος της Τέχνης, έχει οδηγήσει στη λειτουργική της ένταξη σε όλα τα θεσμοποιημένα προγράμματα σπουδών.
Αναφερόμενοι ιδιαίτερα στη Μουσική, είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ο ρόλος της στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι καταλυτικός για τη σφαιρική ανάπτυξη του διανοητικού και συναισθηματικού κόσμου. Επιπλέον, ως μέρος μιας μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι οργανικό συστατικό της ιστορίας και του πολιτισμού μας και σημαντικός αγωγός των αξιών, πάνω στις οποίες οικοδομείται το μέλλον.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι κάθε Τέχνη είναι μοναδική και αναντικατάστατη στην εκπαίδευση των παιδιών. Προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλα τα παραπάνω οφέλη από τις Τέχνες θα πρέπει να διδαχθούν τα αυτόνομα γνωστικά αντικείμενα από εκπαιδευτικούς ειδικότητας, οι οποίοι είναι καταρτισμένοι και ικανοί να αξιοποιήσουν τα μέσα, τα εργαλεία και τα υλικά του αντικειμένου τους για την ανάπτυξη, καλλιέργεια και εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών τους, από την πρώτη σχολική ηλικία μέχρι τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προτρέπει την Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει τις τελευταίες αποφάσεις. Να μην στερήσει από τους μαθητές του Λυκείου τις απαραίτητες γνώσεις και την αναγκαία εκπαίδευση για την ολιστική καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας και της δημιουργικής σκέψης τους καθώς και την πνευματική και συναισθηματική διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.
Εκ μέρους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής