Το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων δηλώνει τη θέση του ότι το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία της Υπουργού κ. Κεραμέως, που με πρωτοφανή αντιδημοκρατικό τρόπο, τέθηκε σε διαβούλευση εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία, τη Βουλή να υπολειτουργεί και με απαγόρευση συναθροίσεων, μαρτυρά τη βούληση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις απαγορεύσεις για να επιβάλει ακραία αντιπαιδαγωγικά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει:
- Την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με σαφή προσανατολισμό την κατηγοριοποίησή της, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες κάθε σχολείου σε σχέση με το μαθητικό δυναμικό του, την υλικοτεχνική υποδομή, τις προσλήψεις αναπληρωτών και μη διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Ανοίγει δε, το δρόμο για την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα συνδέεται με την επαγγελματική τους εξέλιξη.
- Την επιστροφή της τράπεζας θεμάτων ενισχύοντας την καταφυγή των μαθητών στην παραπαιδεία και την πίεσή στις /στους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στο εναγώνιο κυνήγι της ύλης σε βάρος του παιδαγωγικού έργου, με σαφή στόχο τη μαθητική αποτυχία.
- Τον ηλικιακό περιορισμό της εγγραφής τα 17 έτη στα ΕΠΑΛ, που αποκλείει από τη δημόσια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες μαθητές, στερώντας τους τη δυνατότητα επανένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως προβλέπεται έως σήμερα, προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ και των μεταγυμνασιακών Σχολών κατάρτισης. Με δεδομένο ότι το 1/3 περίπου των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ είναι ενήλικες, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων ΕΠΑΛ ανά τη χώρα, θα επιφέρει άμεσα συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολείων με τραγικές συνέπειες για τη μόρφωση των μαθητών και το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, αφού θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις.
- Την αύξηση των ποινών αποκλεισμού από τους πίνακες για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν προϋπηρεσία ή παραιτούνται στα δύο ή και στα τρία έτη, ακόμα και αν προσλαμβάνονται στα μέσα της χρονιάς, σε μια κατεύθυνση ομηρείας αυτών που επί 10 χρόνια κρατάνε όρθιο το εκπαιδευτικό σύστημα.
- Την επαναφορά του τελείως αναχρονιστικού μέτρου της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια, που οδηγεί στο στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.
- Την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διδασκαλίας, επίσης τη μείωση των εκπαιδευτικών αναγκών για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών.
- Τέλος για μία ακόμη φορά, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη υποστήριξης και αναβάθμισης της αισθητικής αγωγής ως βασικού Πολιτιστικού πυλώνα στη Δημόσια σύγχρονη εκπαίδευση.
- Καμία αναφορά χαρακτηρισμού του μαθήματος των Εικαστικών ως εργαστηριακού για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
- Ούτε μία πρόνοια για τη συνέχεια της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο και την ανάγκη παγίωσης ως υποχρεωτικών, των ειδικών μαθημάτων στη Γ΄ τάξη, Ιστορίας της Τέχνης και Ελευθέρου –Γραμμικού Σχεδίου (πανελληνίως εξεταζόμενων).
Για όλα τα παραπάνω, απορρίπτουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο είναι ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ και ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ.
Καταγγέλλουμε την πολιτική επιλογή της κατάθεσής του εν μέσω πανδημίας ως βαθιά αντιδημοκρατική και απαιτούμε την απόσυρσή του.
Σε προέκταση των θέσεων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, διεκδικούμε από την πολιτική ηγεσία ανοιχτό και ενδελεχή διάλογο με συμμετοχή των ομοσπονδιών και επί μέρους των επιστημονικών συλλόγων, σε μια κατεύθυνση μιας προοδευτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης, προς όφελος των μαθητών, της κοινωνίας και των πυλώνων της, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Το ΔΣ της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων