Οι ομαδικές μαθητικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα δύο προηγούμενα έτη την Άνοιξη του 2016 και του 2017, κατάφεραν να συσπειρώσουν τα μέλη της Ένωσης και να αναδείξουν τη συστηματική δουλειά των εικαστικών εκπαιδευτικών στα σχολεία. Επίσης αναδείχτηκαν ομάδες εργασίας για την οργάνωση και παρουσίαση των εκθέσεων σε κάθε περιοχή.
Στη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια του Συνεδρίου της Ένωσης στην ΑΣΚΤ τον Σεπτέμβριο 2017, εκφράστηκε η άποψη ότι είναι καλό αυτές οι εκθέσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ώστε να γίνει θεσμός. Οι συμμετέχοντες έδωσαν προτάσεις και ιδέες για το θέμα των ομαδικών εκθέσεων που θα γίνουν τη νέα σχολική χρονιά. Το ΔΣ τις συγκέντρωσε και μετά από συζήτηση αποφάσισε το παρακάτω θέμα: «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας»
Το θέμα δίνει τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν χρώματα και υφές, σε δύο και τρείς διαστάσεις, να δημιουργηθούν συνθέσεις που θα στηρίζονται σε ρεαλιστικές ή και φανταστικές συνθέσεις με τη χρήση ευτελών, ανακυκλούμενων υλικών.
Με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ατυχήματα και καταστροφές, δίνεται η ευκαιρία προβληματισμού για την ατομική μας συμβολή και ευθύνη.
Με το έργο μας καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τη θέση και τη στάση μας, τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να αποτρέψει, κάθε οικολογική καταστροφή στο άμεσο μέλλον, με κολάζ, μικρά ή μεγάλα γλυπτά, με ατομικές αλλά και ομαδικές εργασίες, με άξονα τη δημιουργική φαντασία, τις δεξιότητες, την αισθητική, τις ατομικές επιλογές των μαθητών.
Οι στόχοι που αφορούν τους μαθητές, είναι όπως πάντα πολλαπλοί:
- Η εξοικείωσή τους με τα ευτελή ή ανακυκλώσιμα υλικά και οι τρόποι που αυτά συνεχίζουν να είναι χρήσιμα με άλλους τρόπους, όταν ενσωματώνονται σ’ ένα εικαστικό έργο.
- Ανοίγονται νέα κανάλια γνώσης και αντίληψης για τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την παράλληλη χρήση διαφορετικών υλικών στις εικαστικές τέχνες.
- Αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν μέσα από αυτές την ατομική τους ποιότητα και ευαισθησία.
- Ευαισθητοποιείται η οικολογική τους συνείδηση, και μετουσιώνεται η σκέψη, η άποψη, σε ατομική ή ομαδική συμμετοχή για τη δημιουργική πράξη.
Οι μαθητές μέσα από το θέμα που δίδεται θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ατομικά ή ομαδικά με σχέδιο, σκίτσο, χρώμα, κολλάζ, κατασκευές με ποικίλα υλικά.
Τα έργα των μαθητών θα είναι σχέδιο και ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ).
Η ενότητα των έργων του κάθε σχολείου θα είναι διακριτή με το όνομα του σχολείου και του εικαστικού εκπαιδευτικού, στον αντίστοιχο χώρο που του αναλογεί.
Για τις ημερομηνίες και τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις εκθέσεις την Άνοιξη 2018 θα ενημερωθείτε σε επόμενες επιστολές.
Καλούμε τους συναδέλφους εικαστικούς μέλη της Ένωσής μας, να ενεργοποιηθούν ώστε να βρεθεί αντίστοιχα κατάλληλος χώρος στην περιοχή τους στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2018, και να είμαστε σε επικοινωνία.
Θα ακολουθήσουν νεότερες και πιο αναλυτικές ενημερώσεις για το θέμα των εκθέσεων και των χειμερινών σεμιναρίων της Ένωσης.