Συνέντευξη τύπου για ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και πλήρη επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο

Με αφορμή την πρόσφατη Υπουργική απόφαση κατάργησης της Τέχνης από το Λύκειο, η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, θέλοντας να γνωστοποιήσει στο ευρύτερο κοινό τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της απόφασης τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σας καλεί σε συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ώρα 18:00 στον αίθριο χώρο της ΑΣΚΤ Πειραιώς 256.

Στη Συνέντευξη είναι προσκεκλημένες όλες οι Ανώτατες Σχολές Τέχνης που πλήττονται από αυτή την απόφαση, φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και άλλοι Καλλιτεχνικοί φορείς και Ενώσεις. (Παρατίθενται)
Επίσης θα παραβρίσκεται και ο δικηγόρος της Ένωσης που έχει αναλάβει τη νομική πλευρά των διεκδικήσεών μας. 

Η σύνδεση και τοποθέτηση των εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων Τέχνης από την περιφέρεια θα γίνει διαδικτυακά, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού στο Youtube της Ένωσης σε αυτό το σύνδεσμο: https://youtu.be/IkezQ6Dcyek

Θα ακολουθήσει από τους συγκεντρωμένους εικαστικούς εκπαιδευτικούς συζήτηση για την αποτίμηση της κατάστασης και προτάσεις για την παραπέρα πορεία μας.

Οι Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Φορείς που κλήθηκαν:

  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ)
  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
  • ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ – ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΦΛΩΡΙΝΑΣ)
  • ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΠ
    ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΕΜΠ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ του ΕΜΠ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤEIΟΥ ΠΑΝΕΠ/ΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ)
  • ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
  • ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
  • ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ, ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (πρώην ΤΕΙ)
    α. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ,
    β. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,
    γ. ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ,
    δ.. ΤΜΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
  • ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΕΚΠΑ
  • ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΕΚΠΑ
  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ένα σχόλιο:

  1. Φυσικά αυτό που έγινε τον φετινό Ιούνιο δεν είναι κάτι πρωτοφανές!

    Το 2011 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξέδωσε την πρόταση β΄ για το Πρόγραμμα Σπουδών για το “Νέο Σχολείο” στο πεδίο: Πολιτισμός – Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
    http://ebooks.edu.gr/info/newps/%CE%A4%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82%20-%20%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%E2%80%94%20%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CE%B2%C2%B4/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%A4%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%20%E2%80%94%20%CE%95%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1%20%282%29.pdf
    Ευτυχώς τότε, αυτή η πρόταση δεν προχώρησε και τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής παρέμειναν στο ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ως είχαν.

    Τον Αύγουστο 2013, η ακριβώς προηγούμενη κυβέρνηση του ίδιου πολιτικού κόμματος που κυβερνά σήμερα (με Πρωθυπουργό τον κ. Α. Σαμαρά και Υπουργό Παιδείας τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο), προσπάθησε πάλι να μειώσει τις ώρες της Μουσικής στα Γυμνάσια. Τότε, την Παρασκευή 02-08-2013 το Υπουργείου Παιδείας δημοσίευσε ένα Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφερόταν το νέο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, όπου η Μουσική είχε αφαιρεθεί από τις Β και Γ τάξεις του Γυμνασίου, ενώ υπήρχε μαζί με τα Εικαστικά μόνο σε ένα κοινό δίωρο μάθημα στην Α τάξη ως Πολιτισμός – Πολιτιστικές Δραστηριότητες, δηλαδή δεν εμφανίζονταν πλέον διακριτά ως επιστημονικά και διδακτικά αντικείμενα, οδεύοντας προφανώς προς την πλήρη υποβάθμιση και κατάργησή τους, με τη μετατροπή και αυτού του δίωρου της Α τάξης του Γυμνασίου σε γενικού πολιτιστικού χαρακτήρα μάθημα, που θα μπορεί να διδάσκεται στο μέλλον από εκπαιδευτικούς οποιασδήποτε ειδικότητας!

    Εκείνο το νέο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2013 ως non paper Ανακοίνωση κι έτσι, δοκιμαστικά, το είχαν στείλει στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να δουν τις τυχούσες αντιδράσεις, ώστε να το αναπροσαρμοστεί αναλόγως κι έτσι μετά να δημοσιευθεί με Υπουργική Απόφαση σε Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄. Λογικό είναι, και το καταλαβαίνετε όλοι, για ποιο λόγο αυτό το Δελτίο Τύπου δημοσιεύθηκε αρχές Αυγούστου, δηλαδή μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού! Ευτυχώς για εμάς, όπως εξ άλλου έγινε και τώρα, τότε αντιδράσαμε αμέσως, και εμείς ως Σύλλογος Αποφοίτων αλλά και άλλοι φορείς και προσωπικότητες που σχετίζονται με τη Μουσική. Αν σας είναι χρήσιμο, ώστε από την πλευρά της Μουσικής Αγωγής να συμπεριληφθεί προς ενίσχυση των δικών σας ενεργειών, διαθέτουμε αποθηκευμένο αρκετό σχετικό υλικό από αυτές τις ενέργειες (25 αρχεία). Είδαν λοιπόν ότι αντέδρασαν πολλοί κι έτσι το Υπουργείο Παιδείας έκανε πίσω και χάνοντας στην ουσία την ευκαιρία να εφαρμόσει τότε αυτό το σχέδιο στη θητεία εκείνης της κυβέρνησης!

    Μετά από εκείνη την κυβέρνηση ακολούθησαν 4,5 χρόνια με κυβέρνηση διαφορετικού πολιτικού κόμματος, ως τον Ιούλιο 2019.

    Η Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά, Μουσική και Στοιχεία Θεατρολογίας) υπήρχε ως επιλεγόμενο 2ωρο μάθημα στην Α τάξη του Γενικού Λυκείου μέχρι και το σχολικό έτος που έληξε πριν λίγες εβδομάδες.

    Στις 06-05-2020, 41 ημέρες πριν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την Καλλιτεχνική Παιδεία από τα Γενικά Λύκεια, στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση του πρόσφατου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων προτάσεων προς αναβάθμιση της μουσικής παιδείας στα δημόσια σχολεία, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πρότεινε την εισαγωγή της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική και Θέατρο) ως επιλεγόμενο μάθημα και στις Β και Γ τάξεις του Γενικού Λυκείου.
    opengov.gr/ypepth/?c=77425

    Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας «κατάλαβε» να αφαιρεθεί η Καλλιτεχνική Παιδεία ως επιλεγόμενο μάθημα από την Α τάξη του Γενικού Λυκείου! Έτσι λοιπόν, τον Ιούνιο του 2020 το Υπουργείο Παιδείας της ακριβώς επόμενης κυβέρνησης του ίδιου πολιτικού κόμματος που κυβερνούσε το 2013, με σημερινό Πρωθυπουργό τον κ. Κ. Μητσοτάκη και σημερινή Υπουργό Παιδείας την κ. Ν. Κεραμέως, λαμβάνοντας υπ’ όψη του όλες τις αντίθετες αντιδράσεις το καλοκαίρι του 2013 στη non paper Ανακοίνωση του σχεδίου για τον εξοβελισμό της Μουσικής (κι εν γένει της Καλλιτεχνικής Παιδείας) από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αυτήν τη φορά δεν ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό δοκιμαστικά (όπως έγινε ήδη το 2013), επειδή πάλι κανείς δεν πρόκειται να συμφωνούσε, αλλά προχώρησε κατ’ ευθείαν στην Υπουργική Απόφαση εφαρμόζοντας φέτος το 1ο στάδιο αυτού του σχεδίου: την αφαίρεση της Καλλιτεχνικής Παιδείας από την Α τάξη του Γενικού Λυκείου και το 2ο στάδιο αυτού του σχεδίου πότε άραγε? Γιατί άραγε πολλοί ανησυχούν ότι το 2ο στάδιο αυτού του σχεδίου δεν θα αργήσει να έρθει? Το επόμενο καλοκαίρι?

    Αν σας είναι χρήσιμη αυτή η πρόταση του συλλόγου μας, ώστε να συμπεριληφθεί στις δικές σας ενέργειες προς ενίσχυσή τους, τότε να την έχετε υπ’ όψη σας.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε.

    φιλικά

    Παντελεήμων Πανδής – 6946261920
    Πρόεδρος
    του Συλλόγου Αποφοίτων
    του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
    του Ιονίου Πανεπιστημίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.