Διαμαρτυρία Ένωσης για λάθη και αδικίες στους πίνακες προσλήψεων ανπληρωτών

Στις 27 Ιουλίου 2023, ανακοινώθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 2ΓΕ/2023, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές ή/και να μονιμοποιηθούν
όταν οι πίνακες οριστικοποιηθούν. Από τη στιγμή αυτή, η Ένωση έχει λάβει δεκάδες μηνύματα και επιστολές διαμαρτυρίας από συναδέλφους εικαστικούς – εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είδαν τη μοριοδότησή τους να υποεκτιμάται και να πέφτουν πολλές θέσεις από
αυτή που εκτιμούσαν ότι θα βρεθούν. Άμεσα η Ένωση ζήτησε τη διερεύνηση του ζητήματος από έμπειρους στα υπηρεσιακά συναδέλφους, ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Από τη διερεύνηση αυτή προέκυψαν τα εξής δεδομένα:
1. Από τις 2176 αρχικές αιτήσεις υπαγωγής στους πίνακες 2ΓΕ/2023 για τον κλάδο ΠΕ08, στους προσωρινούς εμφανίστηκαν 2042 καταχωρήσεις, άρα έμειναν εκτός πινάκων 134 συνάδελφοι ως απορριπτέοι.
2. Από αντιπαραβολή των πινάκων 2ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2023, προέκυψε απροσδόκητη πτώση στην κατάταξη για πάνω από 250 συναδέλφους!
3. Μετά από άμεση διεξαγωγή συλλογικής έρευνας συγκέντρωσης λανθασμένων καταχωρίσεων στοιχείων για τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, στην οποία συμμετείχαν 86 συνάδελφοι με πρόβλημα στη μοριοδότησή τους, προέκυψαν τα εξής δεδομένα:

  • Διαπιστώθηκαν 117 λάθη (στις 86 αιτήσεις). Τα περισσότερα (56) αφορούσαν τησυνολική μοριοδότηση, 23 τη μοριοδότηση μεταπτυχιακών τίτλων και 13 τημοριοδότηση των τέκνων και μικρότερος αριθμός στα υπόλοιπα κριτήρια.
  • Συνολικά δεν προσμετρήθηκαν 2610,4 μόρια (μέγιστο σφάλμα τα 100 μόρια), μέσος όρος σφάλματος τα 30,3 μόρια!
  • Μετά από δοκιμαστική διόρθωση των πινάκων για τις 86 περιπτώσεις και την επανακατάταξη των υποψηφίων, οι 85 από αυτούς ανέβηκαν από 14 μέχρι 1375 θέσεις! Αν μείνουν λοιπόν έτσι όπως είναι οι πίνακες οι συνάδελφοι θα χάσουν από 14 μέχρι 1375 θέσεις στον πίνακα κατάταξης!

Μετά από αυτά τα συμπεράσματα είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, αφορά περισσότερο από το 10% των συμμετεχόντων στη διαδικασία και την καθιστά διαστρεβλωτική ως προς την ισονομία και τη δίκαιη κατάταξη των συμμετεχόντων.

3. Η ομοιότητα των λανθασμένων καταχωρίσεων που προέκυψαν κατά κύριο λόγο στηνπροϋπηρεσία και τα μεταπτυχιακά διπλώματα, καταδεικνύει την ασάφεια και τηνπλημμελή διατύπωση της ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία έγιναν οι αιτήσεις.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η πτώση στη θέση κατάταξης για πολλούς είναι τεράστια, και επιδρά τόσο στις δηλώσεις προτίμησης για πρόσληψη αναπληρωτών, όσο και στην διαδικασία των μελλοντικών μόνιμων διορισμών, επιβάλλει την άμεση πρόνοια,
προκειμένου να αποκατασταθούν τα λάθη και η αδικία.

Μετά από 3 χρόνια και τους 13.000 απορριφθέντες της 2ΓΕ/2019 που έμειναν άνεργοι και αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση, δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο έγκλημα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να είναι εργαλείο αποκλεισμού και ατομικής ευθύνης. Η αίτηση για κατάταξη σε έναν πίνακα δεν μπορεί να είναι διαδικασία ανταγωνισμού και παρερμηνειών, τη στιγμή μάλιστα που τα ορθά δεδομένα υπάρχουν
ήδη σε πιστοποιημένη βάση όπου η δήλωση ήταν λάθος προς τα πάνω δεδομένων του Υπουργείου (opsyd).

Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει την ακριβοδίκαιη αποτύπωση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων που το ίδιο θεσπίζει και να διορθώνει τα δικά του λάθη που αδικούν τους πολίτες. Αυτό είναι εφικτό άμεσα και εύκολα με την αντιπαραβολή των δεδομένων μεταξύ
των δύο βάσεων δεδομένων, του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου, όπως άλλωστε συνέβη για κάθε περίπτωση

  • Καλούμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση και να πιέσουν μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία.
  • Καλούμε το Υπουργείο και τον ΑΣΕΠ να συνεργαστούν και να αναλάβουν οποιαδήποτε νομοθετική ή υπηρεσιακή πρωτοβουλία χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθούν οι λανθασμένες καταχωρίσεις και να ανακοινοποιηθούν οι πίνακες με ορθά δεδομένα και μοριοδοτήσεις πριν την Α φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση για οποιαδήποτε πρωτοβουλία δράσης και πίεσης προς την κατεύθυνση της δικαίωσής τους και να μας ενημερώνουν για
    κάθε εξέλιξη.

Δείτε το υπόμνημα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.