Βιβλία

Τα «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», είναι μια σειρά βιβλίων των εκδόσεων της Ένωσης που έχει εκδοθεί από το 1998.

Περιλαμβάνει δοκίμια, έργα, κείμενα και σκέψεις σημαντικών καλλιτεχνών-δασκάλων τέχνης διαχρονικά, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σημαντικοί εικαστικοί και δάσκαλοι της Τέχνης, με γραπτά, μελέτες, θεωρητικά και άλλα κείμενα, έχουν διατυπώσει τις αρχές και τις κατευθύνσεις στις οποίες βασίστηκε η δουλειά τους. Τα κείμενα αυτά αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, τον πιο ασφαλή οδηγό για την κατανόηση των προθέσεων των εικαστικών και τη βαθύτερη αφομοίωση του περιεχομένου των καλλιτεχνικών.

Από την πλήρη σειρά που έχει κυκλοφορήσει, κάποιοι τόμοι έχουν ήδη εξαντληθεί.

Τα διαθέσιμα είναι τα ακόλουθα:

  • Τέχνη του Χρώματος-Γιοχάννες Ίττεν«Τέχνη του Χρώματος» του Γιοχάννες Ίττεν.(Τρίτη έκδοση 2011). Μετάφραση: Ιωάννα Ομορφοπούλου. Έγχρωμο με σκληρό εξώφυλλο, σελίδες 160, διαστάσεις 30Χ31εκ. ISBN: 978-960-99832-0-4

Αναφέρεται στη διδασκαλία του Ίττεν στη Σχολή Bauhaus. και τη διατριβή του για τη θεωρία του χρώματος. Το βιβλίο, έχει αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για καθηγητές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συγχρόνως καλύπτει τις εικαστικές αναζητήσεις του φιλότεχνου κοινού.

  • “Γιοχάννες Ίττεν. Η εικαστική παιδαγωγική ως ολιστική παιδαγωγική” του Ράινερ Κ. Βικ Μετάφραση: Στέλλα Μπεκιάρη. Έκδοση: 2000. Σελίδες 119, διαστάσεις 14Χ21, ασπρόμαυρο.

Ο Ράινερ Κ. Βικ, καθηγητής Παιδαγωγικής της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Βούπερταλ, που είναι ο συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου, σε απόσπασμα από το κεφάλαιο 3 γενικοί στόχοι, μεταξύ άλλων αναφέρει: … «Ο σκοπός κάθε δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να είναι μόνον ένας: Εκείνος που κάνει τον άνθρωπο πιο σωστό άνθρωπο, που τον οπλίζει, τον καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής από σωματικής, ψυχικής και πνευματικής άποψης» Αυτές οι φράσεις καταδεικνύουν τη σφαιρική εκπαιδευτική θεώρηση του Ίττεν που ξέφευγε από τα όρια μιας απλά επαγγελματικής εικαστικής κατάρτισης. Εδώ δεν ενδιαφέρει εκπαίδευση δεινών ειδικών, αλλά δημιουργικών ατόμων με σφαιρική μόρφωση. …Επρόκειτο πολύ περισσότερο για μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία βασιζόταν στον «ολοκληρωμένο άνθρωπο», τον άνθρωπο ως σωματική-ψυχική-πνευματική μονάδα, δηλαδή ήταν σχεδιασμένη με αποφασιστικότητα ως μια ολιστική διδασκαλία»

  • «Η κρυφή γεωμετρία των ζωγράφων» του Σαρλ Μπουλώ. Μετάφραση: Στέλλα Δήμου. Έκδοση: 2002. Ασπρόμαυρο, σελίδες 298, διαστάσεις 22,5Χ21,5.η κρυφή γεωμετρία των ζωγράφων

Μια αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα μελέτη, αλλά και ουσιαστικό βοήθημα για εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και για όσους επιθυμούν «να διαβάζουν σε βάθος» και να αναλύουν τα έργα τέχνης.

  • «Η Σύγχρονη Τέχνη» Δοκίμια Καλλιτεχνών του Robert L. Herbert. Μετάφραση: Μάχη Δημοπούλου. Έκδοση: 1995. Σελίδες 168, διαστάσεις 19,50Χ19,50, έγχρωμο.

Ο Ρόμπερτ Χέρμπερτ, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο YALE, εξέδωσε, επιλογές κειμένων καλλιτεχνών με την τέχνη του αιώνα μας. Αυτά είναι: Του Αλμπέρ Γκλαιζ – Ζαν Μετσινζέ: Κυβισμός, του Βασίλι Καντίνσκι: Ανασκοπήσεις, του Ουμπέρτο Μποτσιόνι: Φουτουριστική γλυπτική, του Λε Κορμπυζιέ και Οζανφάν: Πουρισμός, του Πάουλ Κλέε: Για τη σύγχρονη τέχνη, του Καζιμίρ Μάλεβιτς: Σουπρεματισμός, του Ναούμ Γκάμπο: Η κατασκευαστική ιδέα στην τέχνη, του Πητ Μόντριαν: Πλαστική τέχνη και Αγνή πλαστική τέχνη, του Μαξ Μπέκμαν: Για τη ζωγραφική μου, του Χένρυ Μουρ: Οι στόχοι του γλύπτη, Σημειώσεις για τη γλυπτική, Για την πρωτόγονη τέχνη.

Eπανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν

  1. ΤΖΙΝΟ ΣΕΒΕΡΙΝΙ: Από τον κυβισμό στον κλασικισμό
  2. ΠΩΛ ΣΙΝΙΑΚ: Από τον Ευγένιο Ντελακρουά στον νεοεμπρεσιονισμό

 

 

 

Κατεβάστε τον πλήρη κατάλογο όλων των εκδόσεων (2017)

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε

  • Kεντρική διάθεση: Παπαναστασίου 49, 104 45 Aθήνα, τηλ-fax: 210 8321783 e-mail: enoshkkm@otenet.gr, enosieem@gmail.com
  • Κεντρική Διακίνηση: Αχιλλέας Σίμος «ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ», Μαυροκορδάτου 9, 105 78 Αθήνα, Τηλ.: 210 3830491
  • Kεντρικά βιβλιοπωλεία: AΘHNA: «EΣTIA» Σόλωνος 60, «ΙΑΝΟΣ» Σταδίου 24,
  • ΘEΣΣAΛONIKH: «ΙΑΝΟΣ» Αριστοτέλους 7

Τα σχόλια είναι κλειστά.