ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ

Όχι στην έξωση των Καλλιτεχνικών από το Λύκειο και το Γυμνάσιο

Όχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ

Όλοι γνωρίζουμε σε αδρές γραμμές, τα εξοργιστικά κυβερνητικά σχέδια σε βάρος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όπως και σε βάρος όλης της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση διάλεξε το κατακαλόκαιρο για να επιβάλει με το ψευδώνυμο της «μεταρρύθμισης» τα εκτρώματα της αντιεκπαιδευτικής αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού:

 

α) Διέλυσαν σε μια νύχτα ολόκληρους τομείς της ΤΕΕ, κατάργησαν πλήθος ειδικοτήτων και έθεσαν σε «διαθεσιμότητα» (προθάλαμο της απόλυσης) χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

β) Με ανάλογες διαδικασίες εξάγγειλαν μεταξύ άλλων την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, προετοιμάζοντας τη γενική έξωση των καλλιτεχνικών από το Γυμνάσιο, όπως γίνεται ήδη με το Λύκειο.

γ) Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που τώρα προωθούν άρον-άρον για ψήφιση, στο υποτιθέμενο «νέο Λύκειο» τα καλλιτεχνικά μαθήματα εξοβελίζονται ολοσχερώς, η Τέχνη και η διδασκαλία της πλήρως απαξιώνονται και πίσω από τις σκόπιμες ασάφειες, τα κενά και τις αοριστολογίες διαφαίνεται ξεκάθαρα και προκλητικά η κατεύθυνση γενικής αποπομπής της Τέχνης τόσο από το Γενικό Λύκειο όσο κι από τα ΕΠΑΛ.

δ) Παράλληλα έχουν βάλει μπροστά με διαδικασίες εξπρές στο όνομα μιας ψεύτικης και τεχνητά κατασκευασμένης «υπεραριθμίας» τις υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, ανάμεσα σ’ αυτούς το ένα τρίτο σχεδόν του συνόλου των εικαστικών εκπαιδευτικών.

Προσυπογράφοντας τις θέσεις της ΟΛΜΕ για το θέμα αυτό, διεκδικούμε να καταργηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις, και να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις του Υπουργού. Καταγγέλλουμε την αποθέωση αυτή της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, που εκβιάζει και απειλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο, αναιρώντας ακόμα και τις ίδιες τις προηγούμενες δικές τους κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Όλα τα παραπάνω εξωφρενικά τεκταινόμενα στην εκπαίδευση και ειδικά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και επαναλαμβάνουμε με αγανάκτηση την καταγγελία αυτή, που προσκρούει ωστόσο σε ώτα μη ακουόντων. Ή μάλλον ακουόντων όχι τη φωνή της λογικής και των επιχειρημάτων, αλλά αποκλειστικά τη φωνή και τις υπαγορεύσεις των τοποτηρητών της τρόικας και των εγχώριων αχαλίνωτων επιχειρηματιών του παραεμπορίου της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Τεχνικής.

Έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική, ασύμβατη και απολύτως αντίθετη προς τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της νέας γενιάς. Μια αυταρχική πολιτική που δεν λογαριάζει όχι τη λογική αλλά ούτε ακόμα τους συνταγματικούς κανόνες και περιορισμούς, προκειμένου να επιβάλει όσα της υπαγορεύουν.

Αυτό που έχουμε να υποδείξουμε είναι μόνο τούτο: Η αντιμετώπιση των εκρηκτικών πλέον προβλημάτων της Εκπαίδευσης, της Καλλιτεχνικής Παιδείας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, βρίσκεται στον πανεκπαιδευτικό και παλλαϊκό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει την εκπαίδευση κι ολόκληρη την κοινωνία.

Ας δυναμώσουμε την αγωνιστική ενότητα των εικαστικών κι όλων των εκπαιδευτικών, κι ας προετοιμαστούμε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για αποφασιστικό μαζικό αγώνα για έναν τέτοιο σκοπό.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας Ν. Παληοκώστα, Η Πρόεδρος Ζ. Χατζή

Αθήνα 16-08-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.