ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Μαθητές της Γ! Γυμνασίου Βριλησσίων, ήθελαν να ζωγραφίσουν τους τοίχους του σχολείου μας με τη σύμφωνη γνώμη και του Διευθυντή.

 

{imageshow sl=20 sc=2 /}

Πρότεινα λοιπόν σε κάποιους μαθητές κυρίως από τη Γ! τάξη, αλλά και από τη Β! και την Α! να κάνουμε μια τοιχογραφία, προσεγγίζοντας έργο σημαντικού Έλληνα ζωγράφου. Θαυμάζοντας  και αγαπόντας το έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα, τον παρουσίασα στη μικρή μας ομάδα, η οποία ενθουσιάστηκε και επέλεξε μέσα από 10 έργα του καλλιτέχνη την “Καμένη της Σαντορίνης” για το χρώμα και την ευαισθησία του έργου .                                                                                                                                                Η   εργασία αυτή εντάχθηκε σε πολιτιστικό πρόγραμμα 5 μηνών, εντός των οποίων πραγματοποιήθηκε η τοιχογραφία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξε διασκέδαση, πειραματισμός, προβληματισμός, αλλά και συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Η τοιχογραφία αυτή έγινε στον πρώτο (Α) όροφο του σχολείου με ακρυλικά χρώματα τοίχου.

Στους πιο παθιασμένους της ομάδας πρότεινα και δεύτερη τοιχογραφία  για το δεύτερο (Β) όροφο. Με χαρά ανταποκρίθηκαν για το νέο έργο. Επιλέξαμε μια νεκρή φύση του Πικάσο την οποία είχε επεξεργαστεί η τρίτη (Γ!) τάξη, μελετώντας την σχεδιαστικά και χρωματικά με παράλληλη αναφορά στη μορφή και το περιεχόμενο του έργου του καλλιτέχνη. Τίτλος του πρωτότυπου έργου του καλλιτέχνη “Το κόκκινο τραπεζομάντιλο”, διακεκριμένο έργο από μια σειρά νεκρών φύσεων της ίδιας περιόδου, που φιλοτεχνήθηκε το 1924.

 Η όλη διαδικασία ήταν σημαντική εμπειρία δημιουργικού παιχνιδιού, σύσφιξης σχέσεων, ζεστασιάς και εκπλήξεων μεταξύ των μαθητών.

Όσο για μένα την δασκάλα τους, το όλον συμβάν ενδυνάμωσε την εμπιστοσύνη και την αγάπη προς τους μαθητές μου. Αυτό το γεγονός με κάνει να πω ανεπιφύλακτα ναι, σε παρόμοια δράση στο μέλλον.

ΕΛΕΝΗ ΡΙΖΟΥ

καθηγήτρια Καλλιτεχνικών 

Γυμνασίου  Βριλησσίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.