Διαδοχικές συναντήσεις στο Υπ. Παιδείας, για την προώθηση των αιτημάτων μας, για το Λύκειο και την Τ.Ε.

bce4b443d1f56a1e46df1ee8a5be89eb.jpg

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 8-4-2015
Διαδοχικές συναντήσεις στο Υπ. Παιδείας, για την προώθηση των αιτημάτων μας, για το Λύκειο και την Τ.Ε.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων είχε διαδοχικές συναντήσεις στις 6, 7 και 8-4-2015 με τον Αν. Υπουργό Παιδείας κ. Τ. Κουράκη, τους συνεργάτες του και με τις αρμόδιες εισηγητικές επιτροπές στο Υπουργείο Παιδείας, για την προώθηση των αιτημάτων μας, λόγω των επικείμενων αλλαγών και των νομοθετικών ρυθμίσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Από όλες αυτές τις συναντήσεις μπορούμε να εξάγουμε τα εξής πρώτα συμπεράσματα:

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατά αρχήν, χαιρόμαστε για την εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε από το ΥΠΟΠΑΙΘ, της προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, της επανένταξης των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ (06-04-2015), καθώς συμπεριλαμβάνει τις προτεινόμενες από εμάς ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Εγκρίθηκε αυτούσια το αναλυτικό πρόγραμμα της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ για την ομάδα προσανατολισμού (επισυνάπτεται).
Επείγει ωστόσο, να αναθεωρηθούν οι αναθέσεις των μαθημάτων (Αρχές Σύνθεσης, Γραμμικό Σχέδιο κ.ά.), καθώς και να ξαναγίνει η Ιστορία της Τέχνης πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, για την εισαγωγή των μαθητών των ΕΠΑΛ στις Καλλιτεχνικές Σχολές των ΤΕΙ.
Επιπλέον ενημερωθήκαμε, ότι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται τα αναλυτικά προγράμματα των νέων ειδικοτήτων για την Β΄ και Γ΄ τάξη, ώστε από τον Σεπτέμβριο να μπορούν να συγκροτηθούν και κάποια πρώτα τμήματα των υπό επανασύσταση Ειδικοτήτων, στη Β΄ τάξη, από μεταγραφές-μετακινήσεις αποφοίτων της Α΄ τάξης των Γενικών Λυκείων ή των ΕΠΑΛ.
Με την εφαρμογή αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, θα μπορούν να εργαστούν (σε βάθος τριετίας) πάνω από 100 ΠΕ08, με πλήρες ωράριο και με τις περισσότερες από αυτές θέσεις απασχόλησης, σε μία μόνο σχολική μονάδα. (Την τραγική διετία 2013-2015 είχαμε απολέσει τις θέσεις αυτές).

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Ενημερωθήκαμε ότι, στην παρούσα φάση εξετάζονται αλλαγές, μόνο για την Γ΄ τάξη του Λυκείου, οι οποίες θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά 2015-16.
Το Ελεύθερο Σχέδιο θα ενταχθεί σε ένα δίωρο (2) στην Γ΄ τάξη, εντός ωρολογίου προγράμματος, αλλά ως μάθημα επιλογής, ανάμεσα σε πέντε μαθήματα (Αγγλικά, Ιστορία Τέχνης, Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχές Διοίκησης).
Ελλιπές, ανεκπλήρωτο και άμεσα διεκδικείσιμο παραμένει το αίτημά μας, για την προσθήκη ενός ακόμα δίωρου, ώστε ο μαθητής να μπορεί να επιλέγει και να διδάσκεται και τα δύο σχέδια και όχι μόνο το ένα, για την ορθή προετοιμασία στις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή του στις Ανώτατες Σχολές της Τριτοβάθμιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
Επίσης μένει σε εκκρεμότητα και υπό άμεση διεκδίκηση το αίτημά μας, για την επαναφορά του Σχεδίου (Ελεύθερο – Γραμμικό) και στη Β΄ τάξη Λυκείου που αφαιρέθηκε πρόσφατα, καθώς και η ουσιαστική ένταξη των μαθημάτων μας στον κορμό, για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

Εγκύκλιος για την επαναλειτουργία των Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.