Ολοκληρωθηκε το τριημερο σεμιναριο Βορειας Ελλαδας

Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο σεμινάριο Β. Ελλάδας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 9-11 / 2 / 2012 (Δείτε φωτογραφίες).
 
Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες 200 συνάδελφοι εικαστικοί έδωσαν το παρόν στο ετήσιο σεμινάριο Β. Ελλάδας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοι αποκλείστηκαν και δεν κατάφεραν να παραβρεθούν και λυπούμαστε γι’ αυτό. Τα σεμινάρια της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν προς την Άνοιξη, ώστε να μην έχουμε προβλήματα κακοκαιρίας

 

Η φιλοξενία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, από το Δήμο και το 1ου Γυμνάσιο Καλαμαριάς και η ζεστή φροντίδα τους, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τους ευχαριστούμε.
 
Μέσα στις προετοιμασίες του σεμιναρίου, μια ημέρα πριν, αντιμετωπίσαμε  και μια κακοήθη ενέργεια. Συγκεκριμένα ολιγομελής ομάδα υποκινούμενη όπως πάντα, από τη διαγραφείσα από την Ένωσή μας εκπαιδευτικό Ισμήνη Σακελαριάδη, κατάγγειλε την Ένωση στο Υπουργείο Παιδείας λέγοντας ότι τα σεμινάρια δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί ΠΕ08 παρά μόνο εάν γίνουν μέλη της Ένωσης, γεγονός που φυσικά δεν ισχύει και ότι παρανόμως η Ένωση εισπράττει τα 10€ για τα έξοδα υλικών και οργάνωσης των εργαστηρίων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν εκπαιδευτικοί ΠΕ08 ακόμα και την ίδια ημέρα της έναρξης των σεμιναρίων, όπως γινόταν 31 χρόνια τώρα. Η συνδρομή των 25€ είναι η μόνη οικονομική στήριξη για τη λειτουργία του συλλόγου και τη διεξαγωγή των σεμιναρίων. Το ύψος του ποσού έχει αποφασιστεί από Γενική Συνέλευση. Όσο για τη συμβολική οικονομική συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδά τους και να πραγματοποιηθούν.
 
Το οικονομικό σκέλος (συνδρομές-συμμετοχή σε εργαστήρια) ουδέποτε απασχόλησε το Υπουργείο Παιδείας και άλλωστε ούτε το αφορά. Μετά από την άμεση επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο το θέμα έκλεισε.
 
Ωστόσο η συνήθης τακτική των επιστολών στα σχολεία και των ψευδών ανακοινώσεων στην ομάδα του facebook ΠΕ08, δημιουργεί εσκεμμένα σύγχυση και λαθεμένες εντυπώσεις στους νέους συναδέλφους που δεν γνωρίζουν την 30χρονη δράση της Ένωσής μας. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων μελών μας, να φροντίζουν για την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωσή τους από την ιστοσελίδα μας
www.art-teachers.com και το facebook της Ένωσης «ενωση εκπαιδευτικων εικαστικων μαθηματων».
 
Την Πέμπτη το απόγευμα στη συγκέντρωση έγινε αναλυτική ενημέρωση από το ΔΣ για όλα τα θέματα που αφορούν στα επιπλέον προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο με το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με τους όρους του οποίου οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα θα επεκταθούν και στους εκπαιδευτικούς περιλαμβανομένων και των αναπληρωτών.
 
Τέθηκαν τα ζητήματα που δημιουργούνται για τη φύση του μαθήματός μας στην εκπαίδευση και ειδικότερα με τις αλλαγές που θεσμοθετούνται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου, σύμφωνα με το οποίο και πάλι παραμένει εν αμφιβόλω η διδασκαλία του Ελεύθερου και του Γραμμικού Σχεδίου.
 
Η Ένωση έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις προηγούμενες ενημερώσεις και είναι σε επαγρύπνηση για τις νεότερες εξελίξεις.
 
Ακολούθησε ευρύς διάλογος επάνω στις συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λειτουργικές και παιδαγωγικές.
 
Επιδοκιμάστηκαν οι μέχρι τώρα ενέργειες της Ένωσης και έγιναν  προτάσεις τις οποίες θα λάβει υπ’ όψη του το Δ.Σ. Οποιαδήποτε νέα πρόταση υπάρξει, μπορεί να αποσταλεί στο e-mail της Ένωσης. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι.
 
Από τη συγκέντρωση επίσης βγήκε ψήφισμα καταγγελίας της αντιλαϊκής πολιτικής των Μνημονίων, της Τρόικας και της συγκυβέρνησης, με κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν στους δρόμους τα δικαιώματά τους. Το ψήφισμα βγήκε στη δημοσιότητα.
 
Το πρωί της πρώτης ημέρας έγιναν εισηγήσεις με θέμα την «Αναγκαιότητα της Εικαστικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» οι οποίες  κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον των εικαστικών εκπαιδευτικών που συμμετείχαν. Όσο για τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων που είχαν προσκληθεί με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου μαζί τους, μας «τίμησαν» με την απουσία τους.
 
Την Παρασκευή το πρωί έγιναν οι εισηγήσεις και παρουσιάσεις των εργαστηρίων με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο ακολούθησαν τα εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Οι συνάδελφοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τα θέματα των εισηγήσεων και των εργαστηρίων αλλά και τη συλλογική δράση της Ένωσής μας.
 
Ανακοίνωση σεμιναρίου
 
Σας ενημερώνουμε ότι το ετήσιο σεμινάριο Β. Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά στην αίθουσα θεάτρου Δήμου Καλαμαριάς και στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς (οδός Χιλής Πλ. Δημαρχείου Καλαμαριάς) 9 -11 Φεβρουαρίου 2012. Ώρες 09:00-14:00 και 16:00-20:00 καθημερινά.
 
Το σεμινάριο αυτό έχει εγκριθεί ήδη από το ΥΠΕΠΘ, (Αριθ. Πρωτ.140070/Γ2 06-12-2011) για τους καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. (Επισυνάπτουμε την έγκριση του ΥΠΕΠΘ).

Όσοι εκπαιδευτικοί το παρακολουθήσουν θα προσκομίσουν στους Διευθυντές των σχολείων τους σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής.

Σε αυτό καλούνται επίσης να το παρακολουθήσουν οι νέοι συνάδελφοι αναπληρωτές Β. Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε και αυτή τη σχολική χρονιά συνεχίζεται η λειτουργία «960 Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων». Σε αυτά κλίθηκαν να διδάξουν 530 αναπληρωτές εικαστικοί, καθώς επίσης και αρκετοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί με διάθεση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι η Ένωσή μας προγραμματίζει σεμινάρια ειδικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπως το διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων στις 4-5 Ιανουαρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και στο ετήσιο συνέδριο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό στη θεματολογία της τη διδακτική των εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Φέτος η έναρξη του σεμιναρίου Β. Ελλάδας, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δήμου Καλαμαριάς και αφιερώνεται στην «αναγκαιότητα της Εικαστικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ενός έτους παρουσίας των εικαστικών εκπαιδευτικών στα Δημοτικά και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις.

Σε αυτήν έχουμε καλέσει επίσης Διευθυντές Δημοτικών σχολείων προκειμένου να εξηγηθούν οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να γίνεται το μάθημα και να συζητηθούν και από τις δύο πλευρές πιθανές δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν.

Θετικό θα ήταν να ενημερωθούν και προσκληθούν επίσης και από όσους συναδέλφους εικαστικούς διδάσκετε στην Πρωτοβάθμια.

Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος με τους Διευθυντές των σχολείων, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μαθήματος προς όφελος της καλλιτεχνικής παιδείας γενικότερα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει ενημέρωση από το Δ.Σ. της Ένωσης και συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην εικαστική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή το πρωί θα γίνουν εισηγήσεις και παρουσιάσεις των εργαστηρίων.

Θα ακολουθήσουν οι εγγραφές σε αυτά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και το Σάββατο τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες διδασκαλίας που διατίθενται από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας www.art-teachers.com

Την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου το πρωί το σεμινάριο είναι ανοιχτό και σε φίλους και συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται.

Τα εργαστήρια είναι κλειστά και συμμετέχουν αποκλειστικά εικαστικοί ΠΕ08 μέλη της Ένωσης.

Η Αίτηση και ετήσια εγγραφή μελών στην ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ η οποία διοργανώνει το σεμινάριο είναι 25 €.

Για την εγγραφή των νέων συναδέλφων αναπληρωτών, ωρομισθίων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ένωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ΑΣΚΤ Ελλάδας ή αντίγραφο ισοτιμίας-αντιστοιχίας πτυχίου Σχολών Καλών Τεχνών του εξωτερικού,
β) Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου, πιστοποίησης διδασκαλίας του μαθήματος των Εικαστικών στο οικείο Δημοτικό Σχολείο και
γ) Ετήσια συνδρομή 25€.

Για να αντιμετωπιστούν τα έξοδα του σεμιναρίου η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια 10€.
Στο χώρο του σεμιναρίου θα διατίθενται οι εκδόσεις της Ένωσης.
Για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων ( καφέ, νερό, τοστ, κλπ) θα λειτουργεί το κυλικείο του Σχολείου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

α) ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: Εκδόθηκε το περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» Νο 27.
β) ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Γιοχάννες Ίττεν: Έγινε η τρίτη επανέκδοση του βιβλίου του Γιοχάννες Ίττεν «Τέχνη του Χρώματος» το οποίο είχε εξαντληθεί και ζητείται από τις Ανώτατες Σχολές και το κοινό. Την επανέκδοσή του επιχορήγησε το Ίδρυμα Μιχελή.
 γ) Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: Έγινε επανέκδοση σε ψηφιακή μορφή, power point της Α΄ σειράς των 300 φωτεινών διαφανειών με τίτλο «Η εξέλιξη της εικαστικής σκέψης». Πρόκειται για μια σειρά διαφανειών από την προϊστορία έως και τον αιώνα μας.
γ) ΕΙΚΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ: Σαρανταοκτώ επιλεγμένα θέματα χρήσιμα για τη διδασκαλία της ιστορίας τέχνης, εμπεριέχονται στο DVD «Εικόνες Ιστορίας Τέχνης» που διατίθεται από την Ένωση. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται 2.700 εικόνες Ζωγραφικής-Γλυπτικής-Αρχιτεκτονικής, με θέματα, κινήματα τέχνης, μονογραφίες, που προέρχονται από όλες τις μεγάλες ιστορικές περιόδους, από την προϊστορία έως και τον αιώνα μας. Η παρουσίαση πραγματοποιείται σε ψηφιακή μορφή power point, πρόγραμμα ανοιχτό το οποίο επιδέχεται επιλογής, προσθήκης ή αφαίρεσης εικόνων, ανάλογα με τις ανάγκες του διδάσκοντα.

Τις παραπάνω νέες εκδόσεις της Ένωσης μπορείτε να τις προμηθευτείτε στο σεμινάριο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Διαφορετικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να σας τα αποστείλουμε με ταχυδρομική αντικαταβολή.

Δωρεάν χορήγηση εκδοτικού υλικού στα νέα μέλη της Ένωσης αναπληρωτές ΠΕ08 των ΕΣΠΑ

Το Δ.Σ. της Ένωσής μας με την είσοδο στην εκπαίδευση νέων συναδέλφων εικαστικών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την πρόθεση να ενθαρρύνει και να συμπαρασταθεί στο δύσκολο αυτό ξεκίνημά τους, αποφάσισε τη δωρεάν χορήγηση στα νέα μέλη της, μεγάλου μέρους των χρήσιμων εκδόσεών της, του ύψους των 100€.

Συγκεκριμένα διανέμονται 13 τεύχη της Εικαστικής Παιδείας από Νο6 έως Νο18.

(Τα τεύχη Νο1 έως Νο5 είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ένωσης), ενώ τα υπόλοιπα τεύχη προσφέρονται με έκπτωση.

Η διάθεση των περιοδικών γίνεται κάθε Τετάρτη 19:00 – 21:00, μόνο από τα Γραφεία της Ένωσης στην Αθήνα (Παπαναστασίου 49 Αθήνα κοντά στον ηλ. σταθμό Αγ. Νικολάου. Τηλ.: 210 8321783 / 6977904185).

Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς τους στη Θεσσαλονίκη,

ή ταχυδρομικής αποστολής στην περιφέρεια,

λόγω μεγάλου βάρους και κόστους.

Γι’ αυτό θα πρέπει να βρείτε τρόπο προμήθειάς τους ερχόμενοι οι ίδιοι ή στέλνοντας συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο στην Αθήνα να τα παραλάβει.

Το βάρος των περιοδικών είναι επτά κιλά και για τη μεταφορά τους είναι χρήσιμο σχετικό σακίδιο.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση του υλικού, είναι η εγγραφή στην Ένωση με την προσκόμιση αντίγραφου πτυχίου ΑΣΚΤ και βεβαίωσης από τη Διεύθυνση του σχολείου, με την οποία θα πιστοποιείται ότι διδάσκετε το μάθημα των Εικαστικών στο οικείο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης εξουσιοδότηση στην περίπτωση παραλαβής του από τρίτο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.

Ο κάθε καλλιτέχνης που θα βρεθεί στην εκπαίδευση χρήσιμο είναι να έχει στα χέρια του όλη τη σειρά των περιοδικών «ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ». Ανεξάρτητα σε ποια βαθμίδα θα διδάξει μπορεί να επιλέξει θέματα και να τα προσαρμόσει αντίστοιχα στη διδασκαλία του. Σε σχετικό φυλλάδιο παρατίθενται άρθρα που εμπεριέχονται στην «Εικαστική Παιδεία», σχετικά με τη διδασκαλία των Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και είναι αναρτημένο μαζί με τον αναλυτικό τιμοκατάλογο όλου του εκδοτικού υλικού στην ιστοσελίδα της Ένωσης www.art-teachers.com

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας Η Πρόεδρος

Νότα Παληοκώστα Ζωή Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.