Ενημέρωση Ένωσης για τις κυβερνητικές απαντήσεις στην επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή 31-10-2014

 

Πρακτικά Επίκαιρης Ερώτησης 30-10-2014

Τι είδους απαντήσεις πήραμε  μετά την επίκαιρη ερώτηση και τη  συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Σχεδίου στο Λύκειο
Ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, είχε ρητά δεσμευτεί απέναντι στην Ένωσή μας, ότι το Ελεύθερο σχέδιο και το Γραμμικό σχέδιο θα εξακολουθήσουν και φέτος να διδάσκονται στο Λύκειο και δεν θα τεθούν εκτός σχολικού προγράμματος όπως προβλεπόταν από το ν. 4186/2013.

Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Αντίθετα, τα γεγονότα πιστοποιούν ότι οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις ήταν μόνο λόγια, και δεν βλέπουμε άλλον σκοπό σ’ αυτά, παρά μόνο την παραπλάνηση των Εικαστικών. Εκτός αν τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ο υπουργός αλλά οι υφιστάμενοί του – αλλά τότε τόσο το χειρότερο…

 

Δύο μήνες τώρα, ο υπουργός απέφευγε να πει δημοσίως οτιδήποτε συγκεκριμένο για το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο στο Λύκειο, ενώ δήλωνε σποραδικά διάφορα διφορούμενα γενικολογώντας περί αισθητικής κλπ. Άφηνε να κυλάει ο χρόνος ώστε να δημιουργηθούν στο Λύκειο «τετελεσμένα», θέτοντας στην πράξη τα μαθήματα αυτά εκτός σχολικού προγράμματος. Αν και κλήθηκε επανειλημμένα να διευκρινίσει δημόσια τις σχετικές αποφάσεις του, τήρησε σιγή.
Τελικά μίλησε αντ’ αυτού, απαντώντας στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα στην επίκαιρη ερώτηση που υποβλήθηκε, ο παριστάμενος υφυπουργός κ. Στύλιος, o οποίος μας επανέλαβε τί… προβλέπει ο  ν. 4186/2013, δικαιολόγησε πλήρως τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, (προβάλλοντας μεταξύ άλλων την απίστευτη ανακρίβεια ότι το Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο διδάσκονται, λέει στην Α’ Λυκείου!) και με τη σειρά του «δεσμεύτηκε» κι αυτός αλλά… για του χρόνου!! (Έχουν άραγε τόση βεβαιότητα πως θα είναι στη θέση τους και του «χρόνου», ή νομίζουν ότι απευθύνονται σε ολότελα αφελείς;
Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, όταν «δεσμεύτηκε», το καλοκαίρι απέναντι στην τριμελή αντιπροσωπεία της Ένωσης, φρόντισε να μας πει ταυτόχρονα ότι δεν ξέρει αν θα παραμείνει στη θέση του περισσότερο από τρεις μήνες!).

Ο κ. Στύλιος, δεν μπόρεσε ωστόσο να συγκρατηθεί στο πλαίσιο της κοινής κυβερνητικής λογοκοπίας, ξεσπάθωσε κατά των προσλήψεων εικαστικών εκπαιδευτικών και μας προσέφερε τη δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα τις στοχεύσεις και τους αντιεκπαιδευτικούς – αντικαλιτεχνικούς σχεδιασμούς που έχουν από καιρό δρομολογήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, προσλήψεις θα γίνονται αν τα μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο «έχουν ζήτηση». Αν δεν έχουν ζήτηση, δεν θα έχουμε και μαθήματα τέχνης.
Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι για να εκδηλωθεί «ζήτηση», πρέπει οι ζητούντες, δηλ. οι μαθητές του Λυκείου, να ξέρουν ότι τα μαθήματα διδάσκονται. Αν ξέρουν ότι τα μαθήματα αυτά δεν υπάρχουν στο σχολικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν διδάσκονται άρα δεν μπορούν να τα δηλώσουν ως επιλογή, πως… θα καταλάβουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η (κατά τα άλλα απολύτως αγοραία) «ζήτηση» για την οποία κάνει λόγο ο κ. υφυπουργός;

Η «ζήτηση» για την οποία κάνει λόγο, στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με το σχολικό πρόγραμμα και οι παραγγελίες προγραμμάτων που ανάθεσαν στο ΙΕΠ (για του χρόνου) δεν αφορούν το πρόγραμμα του Λυκείου αλλά εκείνου των υποτιθέμενων «τμημάτων ενίσχυσης», τα οποία κατά το ν. 4186/2013 «δύνανται» να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας (εκτός σχολείου) και τα οποία είναι ήδη εντελώς ανύπαρκτα και σε κάθε περίπτωση ξένα προς τη σχολική διαδικασία.

Οι κυβερνητικές επιλογές ούτε μας εκπλήσσουν, ούτε μας αποθαρρύνουν.
Δεν αφορούν μόνο εμάς, τους εικαστικούς καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, και δεν είμαστε οι μοναδικοί που θα μας βρουν απέναντι στην εξοργιστική αυτή πολιτική που θίγει, προσβάλει καίρια και υποσκάπτει όλο το οικοδόμημα των σπουδών τέχνης και καλλιτεχνικών εφαρμογών στη χώρα μας.
Ορισμένες αντιδράσεις από τις Σχολές Καλών Τεχνών ήδη το υποδηλώνουν…
Εμμένουμε σταθερά και αμετακίνητα στις διεκδικήσεις μας και καθορίζουμε με προσήλωση στις αξίες της τέχνης τη δράση μας για την επόμενη περίοδο…

Η  Πρόεδρος της  Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.