ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4-9-2013

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε το ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο της Ένωσης την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών.
Στο Άνοιγμα των εργασιών από τη Ζωή Χατζή εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης, έγινε ανάλυση της κατάστασης στην εκπαίδευση γενικά και ιδιαίτερα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση που το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα δέχτηκε απανωτά χτυπήματα.

Έγινε ανάλυση για το σχέδιο νόμου που καταργεί την Τέχνη από το Γενικό Λύκειο και την Τ.Ε. και το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Κλείνοντας τονίστηκε ότι:
«Η Ένωση δεν μένει και δεν θα μείνει απαθής θεατής απέναντι  σ’ αυτή την υποβάθμιση και άρνηση της σημασίας της Τέχνης, την έκπτωση των αξιών της και την αλλοίωση του περιεχομένου της σ’ όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Η κυβερνητική πολιτική αποδομεί και διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και εμείς ως εκπαιδευτικοί, μαζί με όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, θα ενώσουμε με συνέπεια τη φωνή και τον αγώνα μας για να μπει φραγμός στην εκπαιδευτική διάλυση.
Προβάλλοντας ενεργητικά τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις των εικαστικών καλλιτεχνών, επιδιώκουμε και προωθούμε επίσης την κοινή δραστηριοποίηση με τους φορείς και ενώσεις άλλων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, ενώ έχουμε καλέσει να δώσουν κάθε δυνατή συμβολή στον αγώνα στήριξης της καλλιτεχνικής παιδείας, όλους τους εργάτες της Τέχνης και τους δασκάλους της Τέχνης.
Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και επίπονος.
Ιδιαίτερο σταθμό στον αγώνα στήριξης της καλλιτεχνικής παιδείας, προσβλέπουμε ότι θα αποτελέσουν οι πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε από κοινού (Εικαστικοί – Εφαρμοσμένων Τεχνών – Μουσικοί – Θεατρολόγοι) τη μέρα ψήφισης στη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Με τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε όλοι εκεί, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας.»
Στη συνέχεια διαβάστηκαν οι δηλώσεις συμπαράστασης από τους δασκάλους τέχνης και ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους συμμετέχοντες το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη προς το λαό, το οποίο καταχειροκροτήθηκε. (Επισυνάπτονται).

 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από συνδικαλιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, (ΕΡΤ: Λουκάς Πανουργιάς, Νοσοκομείο ΦΛΕΜΙΝΓΚ: Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ΕΕΤΕ: Εύα Μελά, Γραφικών Τεχνών: Γεωργία Τσιρώνη, ΕΕΜΑΠΕ: Ανδρέας Πριονάς, ΠΕΣΥΘ: Νεόφυτος Παναγιώτου) οι οποίοι έδωσαν μήνυμα της  ενότητας και του κοινού αγώνα.

Μετά την ομιλία του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη  προκλήθηκε ζωηρή συζήτηση. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα και διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για το πρόγραμμα δράσης των εκπαιδευτικών. Τονίστηκε ότι οι επόμενες ημέρες στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα είναι καθοριστικές.

Στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά η «Σχεδία δράσεων», στα εργαστήρια (εικαστικών, μουσικής και θεάτρου) προετοιμασίας των δρώμενων για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη του συνεδρίου την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.
Με προσυγκέντρωση στο Ωδείο Αθηνών, στις 6μμ. η πορεία θα κατευθυνθεί προς τη ΒΟΥΛΗ, αφού πρώτα περάσει και κάνει στάσεις στα Μουσεία (Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη) και ΟΛΜΕ και θα επιδώσει το έγγραφο ενημέρωσης για την έξωση της Τέχνης από το Λύκειο.
Στη διάρκεια της πορείας και τις αντίστοιχες στάσεις θα διενεργούνται τα δρώμενα. Κατάληξη της πορείας θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου μετά τις πρωινές εισηγήσεις ξεκίνησαν με ζωηρό ενδιαφέρον  τα εργαστήρια προετοιμασίας της εκδήλωσης – πορείας στη Βουλή.

Στην απογευματινή συνεδρία αναπτύχθηκε συζήτηση για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια και Τεχνική Εκπαίδευση. Όλοι οι εισηγητές τόνισαν τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των βαθμίδων αυτών. Η σύγκλιση όλων των συζητήσεων ήταν ότι βρισκόμαστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιμέτωποι με ένα πολύ σκληρό τοπίο.

«Ήδη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στη διαθεσιμότητα – απόλυση. Στην εκπαίδευση 2500 εκπαιδευτικοί δεν πέρασαν φέτος την πόρτα του σχολείου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις υλοποιώντας έτσι τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στην τρόικα. Δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός.
 Η υπεράσπιση της μόνιμης, σταθερής εργασίας και του δημόσιου σχολείου αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των εκπαιδευτικών.
Να πάρουμε όλοι μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μας, να αποφασίσουμε μαζικά και συλλογικά τη δική μας απάντηση στην κυβερνητική λαίλαπα. Να αποφασίσουμε μαζικούς, παρατεταμένους, συντονισμένους αγώνες για την ανατροπή αυτής της  αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής».

Επίσης να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους στα σχολεία μας και τις Γενικές συνελεύσεις για την έξωση της τέχνης στο νέο νομοσχέδιο και να συλλέξουμε υπογραφές για το θέμα αυτό μέσα στην εβδομάδα που τρέχει και να τις αποστείλουμε στην Ένωση.
Να ενημερώσουμε γονείς μαθητές την πρώτη μέρα του αγιασμού στα σχολεία.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας                                                                        Η Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα                                                                     Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.