Άμεση σύσταση νέων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Α/ΒΑΘΜΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι νεοδιόριστοι εικαστικοί εκπαιδευτικοί ΠΕ08 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ των άλλων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, παραμένουν για δεύτερο χρόνο στον τόπο διορισμού τους, υπηρετώντας την οργανική τους θέση, μακριά από τις οικογένειες τους.

Δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό και διδακτικό τους ρόλο, παρόλη την αδιαφορία του κράτους, τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υλικό. Ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να αιτηθούν τη μετάθεση τους, με αναπάντεχα φτωχά αποτελέσματα.

την Τρίτη 28/2/2023 ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ με θέμα τις μεταθέσεις Γενικής Αγωγής Εκπαιδευτικών και Ειδικής Αγωγής Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 2/3/2023.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές προέκυψαν τα εξής:

 

Ωστόσο εύκολα διαπιστώνεται ότι τα αιτήματα για μετάθεση των δασκάλων (ΠΕ70 & ΠΕ71) έγιναν δεκτά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των
υπόλοιπων ειδικοτήτων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η εικόνα αυτή θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να ήταν διαφορετική αν είχαν συσταθεί οι νέες
οργανικές θέσεις όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης βάσει των αναγκών. Η μη ίδρυση αυτών των οργανικών βάζει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων εφόσον αναγκάζονται να παραμείνουν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.

Κατά τους διορισμούς του 2021 η ειδικότητα των εικαστικών ΠΕ08 εισήχθη για πρώτη φορά στην Πρωτοβάθμια. Παρόλα αυτά οι οργανικές θέσεις που δόθηκαν ήταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία στην περιφέρεια, αποκλείοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ας δούμε όμως το προφίλ των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που αιτήθηκαν για μετάθεση, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα της άμεσης απόδοσης των νέων οργανικών.
Μιλάμε για εκπαιδευτικούς οι οποίοι διορίστηκαν στην επαρχία μετά από 10-15 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, διανύουν δε την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, κατά την οποία οι οικογενειακές υποχρεώσεις κορυφώνονται με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους γονείς, ενώ προέρχονται από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σε νεοσύστατη λοιπόν ειδικότητα το να μη δίνονται οργανικές θέσεις στα αστικά κέντρα, εφόσον αυτές υπάρχουν και έχουν ήδη ζητηθεί από τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις είναι τόσο αβάσιμο όσο και ανεξήγητο!

Η ανισορροπία που δημιουργείται από τον αυξημένο αριθμό μετατιθέμενων δασκάλων ΠΕ70 και το μηδενικό αριθμό των εικαστικών, σε συνδυασμό με την απόδοση των μαθημάτων της Αισθητικής Αγωγής – μεταξύ των οποίων και το μάθημα των εικαστικών – με β’ ανάθεση στους συναδέλφους δασκάλους, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, με το σοβαρό κίνδυνο εγκλωβισμού των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στις επαρχίες να ελλοχεύει!

Διαμορφώνονται έτσι συνθήκες, που ευνοούν τη συρρίκνωση των θέσεών τους και κατ’ επέκταση η αδυναμία επιστροφής τους στον τόπο συμφερόντων τους θα καταστεί γεγονός, για άγνωστο χρονικό διάστημα, με τεράστιες συνέπειες για τον κλάδο!
Σε κάθε περίπτωση κοινός επιδιωκόμενος στόχος όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση, θα πρέπει να είναι η κάλυψη των παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών/τριών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Συμπερασματικά από τη διαμορφωμένη κατάσταση θίγονται οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων συνολικά, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ08 ειδικά, με τον αρνητικό αντίκτυπο να διαφαίνεται έντονα στην εκπαίδευση των μαθητών τους!
Οι ανάγκες έχουν καταγραφεί και η απόδοση των οργανικών θέσεων, με βάση τα προαναφερθέντα, κρίνεται επιβεβλημένη!

Κλείνοντας ως ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ. ζητάμε:

• Την άμεση σύσταση των οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση την πρόσφατη καταγραφή των κενών από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
• Τη συμπερίληψη των νέων οργανικών κενών που θα προκύψουν στις αιτήσεις μετάθεσης του τρέχοντος διδακτικού έτους
• Την ανάθεση του μαθήματος της εικαστικής παιδείας αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς της ειδικότητας ΠΕ08, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο παιδαγωγικό όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών.

Καλούμε να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας που προάγουν την στελέχωση των σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς και την ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση :
• Τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ)
• Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.)

Επίσης καλούμε σε συμμέτοχη και στήριξη τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.), την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε.), την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.), την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.