Ανακοίνωση Κάλεσμα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 1:30 το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα της ΟΛΜΕ, συγκεντρωθήκαμε πλήθος εκπαιδευτικών από όλους τους κλάδους που πλήττονται στα γραφεία του ΙΕΠ, για να συναντηθούμε με τον πρόεδρό τους Ι. Αντωνίου, προκειμένου να μας δώσει εξηγήσεις για την εισήγησή του προς το Υπουργείο Παιδείας, που οδήγησε στην ΥΑ74181/Δ2/15-06-2020
με τα νέα ωρολόγια προγράμματα για το Γενικό Λύκειο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εκπροσώπων μας, ο πρόεδρος του ΙΕΠ, κύριος Ι. Αντωνίου δήλωσε αναρμόδιος να συζητήσει, μιας και δεν αποφασίζει, αλλά απλά γνωμοδοτεί και παρέμεινε κλειδωμένος στο κτίριο. Οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι δε, αρνήθηκαν εκ νέου να μας κοινοποιήσουν την πράξη 28/5-6-2020, την οποία επικαλείται η ΥΑ για την αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων, παρά την υπ. αριθμ.6083/22-06-2020 αίτησή μας.

Είναι προφανές ότι το ΙΕΠ σε επίπεδο ΔΣ, λειτουργεί με αδιαφάνεια και εκτελεί κατά παραγγελία συμβόλαια εξοβελισμού ειδικοτήτων και επιστημονικών τομέων, σύμφωνα με την μικρο-πολιτική στόχευση των πολιτικών προϊσταμένων του. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του Υπουργείου Παιδείας. Κλειστές πόρτες, απόκρυψη επίσημων εγγράφων, μικρο-πολιτικές και συντεχνιακές διαβουλεύσεις για εξυπηρέτηση πολιτικών ακροατηρίων. Αλήθεια, με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται τα εκατομμύρια του προϋπολογισμού του και των έργων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει; Είναι το ίδιο ΙΕΠ, που πριν ένα μήνα κάλεσε συναδέλφους αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων, με σκοπό τη συγκρότηση μητρώου εποπτών και εκπονητών, για την αναμόρφωση των σχολικών βιβλίων των μαθημάτων που μετά εισηγήθηκε να καταργηθούν. Το ίδιο ΔΣ του ΙΕΠ που στην προκήρυξη των κενών θέσεων συμβούλων, ενώ για όλες τις ειδικότητες αναφέρεται συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και κωδικός, εφηύρε την ονομασία «για το πεδίο των τεχνών», ακριβώς για να υποβαθμίσει τους καλλιτεχνικούς κλάδους και τους εκπαιδευτικούς τους.

Είναι προφανές ότι δεν έχει κάνει καμιά εμπεριστατωμένη έρευνα για την παιδαγωγική και μορφωτική ανάγκη των τεχνών στη βαθμίδα του Λυκείου, ούτε έχει αποτιμήσει την προσφορά των συναδέλφων εικαστικών – εκπαιδευτικών στα Γενικά Λύκεια της επικράτειας. Μέσα από το παιχνίδι της κυριαρχίας και της επιβολής ενός εξετασιοκεντρικού Γενικού Λυκείου χωρίς τέχνες, που οδηγεί τον μαθητή στη σχολική αποτυχία και την ατομική ματαίωση στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας του, το ΔΣ του ΙΕΠ και η πολιτική ηγεσία, ξέχασαν να ρωτήσουν τη γνώμη της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΙΕΠ! Τόση εκτίμηση έχουν στον πολιτισμό και τους φυσικούς διαμορφωτές του, τόση εκτίμηση έχουν στους εκπαιδευτικούς των τεχνών, που κάθε χρόνο, τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, μεταφέροντας μέσα από την διδασκαλία και την καλλιτεχνική πράξη τους το δημιουργικό πνεύμα στους νέους.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το δελτίο τύπου του Υπουργείου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας απέδιδε την ευθύνη για τον αριθμό τμημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας, που το ίδιο δεν επέτρεψε να συγκροτηθούν, μη καλύπτοντας τα κενά που το ίδιο είχε αποδεχτεί υπηρεσιακά.

Ο αγώνας μας δεν αφορά τα στενά μας εργασιακά συμφέροντα. Αφορά το πολιτισμικό υπόβαθρο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, που διαμορφώνεται από την καλλιτεχνική εκπαιδευτική πολιτική σήμερα.

Συνάδελφοι όλα τα παραπάνω δε μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Σας καλούμε αύριο Πέμπτη στις 19:30 στο Σύνταγμα, να δηλώσουμε όλοι παρόντες, να δείξουμε ότι οι καλλιτέχνες και οι εικαστικοί – εκπαιδευτικοί δε θα επιτρέψουν αυτή την οπισθοδρόμηση, δε θα επιτρέψουν το σκοτάδι να κυριαρχήσει στο φως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.