Ανακοίνωση – Ενημέρωση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σεμινάριο Θεσσαλονίκης και άλλα τρέχοντα θέματα

Ερχόμαστε με λύπη μας και με αρκετή καθυστέρηση να σας ενημερώσουμε για το αυτονόητο των καιρών, ότι το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης που προγραμματιζόταν για τις 2-4 Απριλίου 2020, ματαιώνεται για φέτος.

Επίσης όλες οι μαθητικές ομαδικές εκθέσεις που ετοιμάζονταν για την Άνοιξη αυτής της χρονιάς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με θέμα «Συμπερίληψη, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς» ματαιώνονται και αυτές. Με το ίδιο θέμα θα επανέλθουμε την επόμενη σχολική χρονιά, με την ελπίδα να ξαναμπούμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.

Σε σχετική τηλεδιάσκεψη που έγινε για πρώτη φορά από το ΔΣ της Ένωσής μας την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, συζητήσαμε αναλυτικά το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που απασχολεί όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Με γνώμονα τη θέση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που κατ’ αρχήν συμφωνούμε με τη θέση τους και δίνοντας προσοχή στις παραινέσεις τους προς τους εκπαιδευτικού, η Ένωσή μας θα υποστηρίξει, όπως κάνει πάντα, τα μέλη της καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, που θα θελήσουν να είναι κοντά στους μαθητές και τις οικογένειές τους, με όποιο τρόπο μπορεί καλύτερα.  (Δείτε εδώ τις Αποφάσεις της ΟΛΜΕ και τις Αποφάσεις της ΔΟΕ για ενημέρωσή σας).

Θα είμαστε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους εικαστικούς συντονιστές όλης της Ελλάδας και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την παραπέρα βοήθεια που ίσως καταφέρουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα.

1. Για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με βάση και τις κεντρικές θέσεις τις ΟΛΜΕ προτρέπουμε τους συναδέλφους-ισσες του κλάδου τα ακόλουθα:

  • Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πρέπει να είναι σε προαιρετική βάση.
  • Η όλη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πρέπει να γίνει κυρίως μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) με πιστοποιημένους χρήστες. Όχι στην αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρουν έστω και «αφιλοκερδώς» ιδιωτικές εταιρείες τύπου Cisco Webex.
  • Δεν παραδίδουμε παρακάτω ύλη αλλά διευρύνουμε, προεκτείνουμε ή ανακεφαλαιώνουμε στην ύλη που έχουμε έως τώρα διδάξει.
  • Ωφέλιμο για τους μαθητές θα ήταν να ανεβάσουν ασκήσεις ή βοηθητική ύλη, οι συνάδελφοι που προετοιμάζουν μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο Ελεύθερο – Γραμμικό Σχέδιο (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και Ιστορία Τέχνης (ΕΠΑΛ).
  • Ο βαθμός δυσκολίας των προτεινόμενων θεμάτων πρέπει να είναι ανάλογος με το επίπεδο που είχε φτάσει την τάξη του ο εκπαιδευτικός έως τη διακοπή των μαθημάτων.
  • Για τα μαθήματά μας πιο λειτουργικές είναι σε αυτή τη φάση οι ασύγχρονες λύσεις.
  • Μπορείτε να ανεβάσετε σε φάκελο τα θέματα στα ειδικά μαθήματα των πανελληνίων των προηγούμενων ετών για να αποκτήσουν μια γενική εικόνα της ποικιλίας και του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων http://apps1.minedu.gov.gr/efarmoges/themata_results.php.
  • Μπορείτε να βάλετε απλές ασκήσεις για το σπίτι, τις οποίες μπορούν να τις στείλουν πίσω σε ημερομηνία που εσείς ορίζετε, φωτογραφίζοντάς τις με το κινητό τους.
  • Στη συνέχεια, μπορούν να σχολιάσουν ατομικά ή ομαδικά, τη δουλεία που αποστέλλουν, με παραινέσεις ή παιδαγωγικές συμβουλές ενθάρρυνσης και βελτίωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ως προς τους μαθητές μας ότι, δεν τους βαθμολογούμε, ούτε τα σχόλια λαμβάνονται υπόψη για τη βαθμολογία του τετραμήνου, αλλά ότι είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε.
  • Φυσικά οι συνάδελφοι-ισσες μπορούν να ανεβάσουν οτιδήποτε κρίνουν ωφέλιμο ή πρόσφορο για τις τάξεις και την ηλικία των μαθητών που διδάσκουν (π.χ. Link εκπαιδευτικών θεμάτων, μουσείων, φωτογραφιών youtube videos, εικαστικών παιχνιδιών κ.τ.λ.).

Ο αγώνας που δόθηκε το τελευταίο διάστημα από την Ένωσή μας τόσο στη διάρκεια του σεμιναρίου που έγινε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο, όσο και στη συνέχεια, ήταν πολύ θετικός και έδωσε κάποια καλά αποτελέσματα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι έγιναν συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς ΕΕΤΕ και Θεατρολόγους και με τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών.
Το Υπόμνημα του Πρύτανη της ΑΣΚΤ κ. Τρανού, όσο και το κοινό Υπόμνημα όλων των Σχολών Καλών Τεχνών που ήταν πολύ υποστηρικτικά προς τον κλάδο μας, άσκησαν πίεση προς το ΙΕΠ και Το ΥΠΑΙΘ.
Μόλις προχθές ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ η νέα καλλιτεχνική επιτροπή, στην οποία αυτή τη φορά συμμετέχει ικανός αριθμός εικαστικών εκπαιδευτικών που πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξουν τις θέσεις του κλάδου μας. (Παραθέτουμε την απόφαση του ΥΠΑΙΘ): https://www.esos.gr/arthra/66730/i-nea-epistimoniki-epitropi-kallitehnikis-paideias
2. Πολύ ουσιαστική επίσης ήταν και η αποφασιστική συμμετοχή των συναδέλφων μας μελών της Ένωσης με τη διακίνηση του ψηφίσματος της Συνέλευσής μας στην ΑΣΚΤ, στους κατά περιοχή συλλόγους τους και τις αποφάσεις που απέσπασαν από μεγάλο αριθμό συνελεύσεων (περίπου 30 ψήφισαν την πρόταση της Γ.Σ της  Ένωσής μας όπως ακριβώς τέθηκε, επίσης άλλες 10 με διαφοροποιήσεις).
Ομάδα εκπαιδευτικών, εικαστικών και θεατρολόγων έκανε παρέμβαση τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην ολομέλεια προέδρων πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΔΟΕ και υποστήριξε τις θέσεις του ψηφίσματος.
Αυτό άσκησε καθοριστική πίεση προς τη Γενική Συνέλευση. Όλοι γνωρίζουμε πόσο αμετακίνητη είναι η ΔΟΕ σε σχέση με την παρουσία μας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ωστόσο παρά την όλο και μεγαλύτερη πίεση που ασκήσαμε μαζί και με Θεατρολόγους, το ΥΠΑΙΘ μέχρι στιγμής φαίνεται αμετακίνητο και δεν διαφαίνεται το άνοιγμα οργανικών θέσεων ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εμφάνιση τώρα της πρωτόγνωρης και ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που βιώνει η ελληνική κοινωνία, έχει παραγκωνίσει όλα αυτά τα φλέγοντα θέματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και διαφαίνονται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για όλη την Παιδεία αλλά και στην οικονομία της χώρας και όλου του κόσμου.

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να είμαστε όλοι καλά για να τα αντιμετωπίσουμε.

Αναμένοντας την ώρα της επόμενης συνάντησής μας, σας παρακαλούμε να φροντίζετε πρωτίστως να παραμείνετε υγιείς, ψύχραιμοι και αισιόδοξοι.

Το ΔΣ της Ένωσης

H νέα Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας, έχει την ακόλουθη σύνθεση:

1) Γεώργιος Μπαραλής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Μαρίνη, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.

2) Κωνσταντίνος Βελώνης του Νικολάου , μέλος ΔΕΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΚΤ ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Δημάκη Ζώρα, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ.

3) Δέσποινα Μουζάκη, μέλος ΔΕΠ, πρώην Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών – Καθηγήτρια Τμήματος Κινηματογράφου ως μέλος, με αναπληρωτή τον Συμεών (Σίμος) Παπαδόπουλο , Επίκουρο Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΔΕΠ, θεατρολόγο.

4) Παναγιώτης Τζαμαργιάς, μέλος ΔΕΠ, Σκηνοθέτης και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό ΕΚΠΑ ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Καρανάνου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, θεατρολόγο.

5) Ιωάννης Πούλιος του Αλεξάνδρου , κλάδου ΠΕ 70, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπ/σης Σερρών, εκπρόσωπος του Υ.ΠΑΙ.Θ. ως μέλος, με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Δαβίλα του Δημητρίου, κλάδου ΠΕ02 και ΠΕ91.01 Θεατρικής Αγωγής.

Η Επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

Στη διευρυμένη σύνθεση της Επιτροπής συμμετέχουν επιπλέον οι κάτωθι:

6) Ελένη Κάρτσακα , κλάδου ΠΕ08, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Καλλιτεχνικής Παιδείας 2ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας ως μέλος, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Μπερεδήμα, κλάδου ΠΕ08, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

7) Βασιλική Σοψρά κλάδου ΠΕ08, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Καλλιτεχνικής Παιδείας 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Σταματοπούλου, κλάδου ΠΕ08 Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 2ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

8) Ιωάννα Καψίδα του Χαράλαμπου, κλάδου ΠΕ08, καλλιτεχνικών εκπαιδευτικός της Δ/νσης Δ.Ε. Πειραιά ως μέλος, με αναπληρώτρια την Φρόσω Κορρού , χορογράφο και Ιδρυτικό μέλος της ομάδας 507.

9) Παναγιώτης Ματσούκας του Νικολάου , κλάδου ΠΕ08, καλλιτεχνικών εκπαιδευτικός της Δ/νσης Δ.Ε. Α ́ Αθήνας ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Μεντίζη, κλάδου ΠΕ 91.01, θεατρικών σπουδών εκπαιδευτικός της Δ/νσης Δ.Ε. Σερρών.

Η Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας με διευρυμένη σύνθεση συνεδριάζει στην έδρα του υπουργείου Παιδείας .

Η Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση μπορεί να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή, εκτός εάν απαιτηθεί καταβολή οδοιπορικών εξόδων, δηλαδή ημερήσια απο- ζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησης, η οποία θα αντιμετωπιστεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.