Αντίθετη στα νέα ωρολόγια προγράμματα η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Την αντίθεσή της στα νέα ωρολόγια προγράμματα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων:

«… το σχολείο έχει βασική αποστολή να μεταδώσει γνώση, αλλά έχει και μία άλλη, πολύ σημαντική αποστολή, να δώσει δεξιότητες, να ετοιμάσει τους επόμενους υπεύθυνους πολίτες. Πολίτες που θα έχουν μια πιο σφαιρική καλλιέργεια, που πέρα από μορφωμένοι, θα ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, πώς να σέβονται τον συνάνθρωπό τους. Εξ ου και η εισαγωγή των νέων θεματικών, οι οποίες στοχεύουν ακριβώς σε αυτό».

Αυτά ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πρόσφατα σε ομιλία της στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Εύλογα τα ερωτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας! Η μετάδοση γνώσεων επιτυγχάνεται με την αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος και την κατάργηση μαθημάτων όπως η Κοινωνιολογία, η Καλλιτεχνική Παιδεία, ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων; Οι απαραίτητες για τους επόμενους υπεύθυνους πολίτες δεξιότητες περιορίζονται στη γνώση ξένων γλωσσών και πληροφορικής και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών; Η σφαιρική καλλιέργεια των παιδιών μας επιτυγχάνεται με την εισαγωγή των περιβόητων «κόντρα μαθημάτων» στη Γ΄ Λυκείου; Δεν θεωρείται υποχρέωση της πολιτείας η διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις λυκειακές τάξεις; Δεν συμβάλλει πλέον η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά στην σφαιρική καλλιέργεια του σύγχρονου ανθρώπου; Πού θα διδαχθούν τα αντικείμενα στα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τα παιδιά μας (Αρμονία, Dictee, Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο);

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων εκφράζει για άλλη μία φορά την έντονη αντίθεσή της στις αλλαγές τις οποίες επιφέρει στην παιδεία το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Τα ωρολόγια προγράμματα τα οποία ανακοινώθηκαν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι παρά η υλοποίηση όσων η κυβέρνηση ψήφισε. Διδασκόμενα αντικείμενα διαφορετικών ταχυτήτων, κατάργηση μαθημάτων που καλλιεργούν την κριτική σκέψη, επιδίωξη απόκτησης αποσπασματικών δεξιοτήτων, κατάργηση της διδασκαλίας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, απαξίωση της ουσιαστικής, ολόπλευρης, ενιαίας, επιστημονικά δομημένης εκπαίδευσης, μετατροπή των λυκειακών τάξεων σε διαρκή εξεταστικά κέντρα, ενίσχυση της παραπαιδείας. Δεν θα το επιτρέψουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το σχολείο που δικαιούνται τα παιδιά μας, οι επόμενοι υπεύθυνοι πολίτες, τον αγώνα για σχολείο που ανεύθυνα οι ιθύνοντες τους στερούν!

Ουσιαστικά δωρεάν, δημόσια εκπαίδευση

των σύγχρονων αναγκών και των σύγχρονων δυνατοτήτων για όλους!

 

Πηγή:Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.