Ενημέρωση – κάλεσμα σε συλλογικές δράσεις «Η Τέχνη αντίδοτο στη βία και το σκοταδισμό»

Την Τρίτη 15 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διαδικτυακή συγκέντρωση της Ένωσης όπου έγινε πλούσιος διάλογος με σημαντικές προτάσεις συλλογικών δράσεων που θα φέρουν πάλι στην επικαιρότητα τα βασικά θέματα που ταλαιπωρούν τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, την εκπαίδευση αλλά και όλη την ανθρωπότητα.

Τα δύο θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  1. Η καθυστέρηση της έκδοσης των πρακτικών της απόφασης του ΣτΕ για το Λύκειο και οι κινήσεις μας για τη προβολή του θέματος εκ νέου.

Δύο χρόνια χωρίς εικαστικά στο Λύκειο, και μεσολάβησε μεγάλο διάστημα σιγής, από εμάς για τους γνωστούς λόγους (πανδημία, καθυστέρηση έκδοσης πρακτικών απόφασης του ΣτΕ). Αναμένοντας την απόφαση ώστε να μπορούμε πιο εμπεριστατωμένα να πάρουμε θέση σαν Ένωση, αποφασίσαμε ότι είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σε νέες δράσεις που θα αναζωπυρώσουν το ζήτημα και θα ευαισθητοποιήσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, την κοινωνία γενικότερα.

α) Μία από τις δράσεις θα μπορούσε να είναι η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο  εικαστικών εκπαιδευτικών με τις κατά τόπους ΕΛΜΕ αλλά και με τους άμεσα θιγόμενους συναδέλφους των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών.

Δηλαδή διάφορες σχετικές εκδηλώσεις με δραστηριότητες όπως εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα χορωδίες κλπ,  που θα αναδείξουν το θέμα. Βλέπε σχετική δράση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/335766_drasi-tis-elme-rethymnoy-gia-tis-koinonikes-epistimes-kai-tis-tehnes-sta

β) Συμμετοχή των εικαστικών εκπαιδευτικών σε κινητοποιήσεις καλλιτεχνών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από καλλιτεχνικούς φορείς.

γ) Πρόσκληση σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπου θα τους ζητήσουμε τη δέσμευσή τους, ως προς την επαναφορά της Τέχνης στο Λύκειο.  σε σωστές βάσεις.

Η πρότασή μας είναι οι Τέχνες να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στον κορμό. Δηλαδή ένα δίωρο εργαστηριακό υποχρεωτικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπου οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα στα Εικαστικά, τη Μουσική, και τη Θεατρολογία.

δ) Μετά από πρόταση συναδέλφου αποφασίσαμε εικαστική δράση με θέμα  «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ: Σχολεία με Τέχνη, σχολεία χωρίς βία», καλούμε τους συναδέλφους ΠΕ08 και τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση  σε αμέσως επόμενη ανακοίνωση.

  1. Η διοργάνωση των δύο σεμιναρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με θέμα: “Η ΤΕΧΝΗ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ”

Θα  ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση, όταν επιβεβαιωθεί η αλλαγή χώρου για το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.