Προετοιμάζοντας ομαδικές μαθητικές εκθέσεις σε Περιφέρειες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Μάιο -Ιούνιο 2018

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο σεμινάριο της Ένωσης στις 8-10 Φεβρουαρίου στην ΑΣΚΤ με θέμα “Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας”.
Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων συζητήθηκε η διοργάνωση των ομαδικών μαθητικών εκθέσεων, με το παραπάνω θέμα, που θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά μετά τις γιορτές του Πάσχα (Μάιο, Ιούνιο).
Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη φέτος υπήρξε δυσκολία στην ανεύρεση χώρων και τελικά δόθηκαν οι ίδιοι χώροι που είχαν γίνει οι δύο προηγούμενες ομαδικές εκθέσεις σε ημερομηνίες μέσα στον Ιούνιο, που είναι οι παρακάτω:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Διάρκεια: από 1- 15 Ιουνίου 2018.

ΑΘΗΝΑ: Έκθεση μαθητών Αττικής θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (στο ισόγειο). Διάρκεια: από 20-30 Ιουνίου 2018.

Επίσης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, δήλωσαν προθυμία αρκετοί συνάδελφοι για ανάληψη ευθύνης διοργάνωσης ομαδικών μαθητικών εκθέσεων στην περιοχή τους. Υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση είναι: η εύρεση κατάλληλου εκθεσιακού χώρου έγκαιρα, η επικοινωνία με την Ένωση και με την ομάδα εικαστικών της περιοχής, για να δουλευτεί το θέμα έγκαιρα στα σχολεία.

Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει προθυμία για διοργάνωση εκθέσεων συνάδελφοι από Πάτρα, Καλαμάτα, Χίο, Ρόδο, Κρήτη, Γιάννενα.
Καλούμε και άλλους συναδέλφους εικαστικούς μέλη της Ένωσής μας, να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκέντρωση αυτής της δράσης μας. Για τον καλό προγραμματισμό τους, αναμένουμε επικοινωνία.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Το θέμα “Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας” δίνει τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν χρώματα και υφές, σε δύο και τρείς διαστάσεις, να δημιουργηθούν συνθέσεις που θα στηρίζονται σε ρεαλιστικές ή και φανταστικές συνθέσεις με τη χρήση ευτελών, ανακυκλούμενων υλικών.
Με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ατυχήματα και καταστροφές, δίνεται η ευκαιρία προβληματισμού για την ατομική μας συμβολή και ευθύνη.
Με το έργο μας καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τη θέση και τη στάση μας, τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να αποτρέψει, κάθε οικολογική καταστροφή στο άμεσο μέλλον, με κολάζ, μικρά ή μεγάλα γλυπτά, με ατομικές αλλά και ομαδικές εργασίες, με άξονα τη δημιουργική φαντασία, τις δεξιότητες, την αισθητική, τις ατομικές επιλογές των μαθητών.

Οι στόχοι που αφορούν τους μαθητές, είναι όπως πάντα πολλαπλοί:

1) Η εξοικείωσή τους με τα ευτελή ή ανακυκλώσιμα υλικά και οι τρόποι που αυτά συνεχίζουν να είναι χρήσιμα με άλλους τρόπους, όταν ενσωματώνονται σ’ ένα εικαστικό έργο.
2) Ανοίγονται νέα κανάλια γνώσης και αντίληψης για τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την παράλληλη χρήση διαφορετικών υλικών στις εικαστικές τέχνες.
3) Αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν μέσα από αυτές την ατομική τους ποιότητα και ευαισθησία.
4) Ευαισθητοποιείται η οικολογική τους συνείδηση, και μετουσιώνεται η σκέψη, η άποψη, σε ατομική ή ομαδική συμμετοχή για τη δημιουργική πράξη.

Οι μαθητές μέσα από το θέμα που δίδεται θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ατομικά ή ομαδικά με σχέδιο, σκίτσο, χρώμα, κολλάζ, κατασκευές με ποικίλα υλικά.
Τα έργα των μαθητών θα είναι σχέδιο και ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ).
Η ενότητα των έργων του κάθε σχολείου θα είναι διακριτή με το όνομα του σχολείου και του εικαστικού εκπαιδευτικού, στον αντίστοιχο χώρο που του αναλογεί.

Θα ακολουθήσουν νεότερες και πιο αναλυτικές ενημερώσεις για τις ημερομηνίες παράδοσης των έργων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι εκθέσεις στην Περιφέρεια την Άνοιξη 2018 και ότι άλλο είναι απαραίτητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.