Θέλουμε την Τέχνη στο Λύκειο – Ανοιχτή πρόσκληση

Ανοιχτή πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές σε εικαστική δράση “Θέλουμε την Τέχνη στα Λύκεια: Σχολεία με τέχνη, σχολεία χωρίς βία”

Καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας να συμμετάσχουν στη δράση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών  Μαθημάτων «Θέλουμε την Τέχνη στα Λύκεια: Σχολεία με τέχνη, σχολεία χωρίς βία».

Δύο χρόνια μετά την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας μας και μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα της πανδημίας και του πρόσφατου πολέμου, σας προσκαλούμε σε ένα συνεργατικό εγχείρημα που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να επικοινωνήσουν, να διώξουν το φόβο και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα την αξία της τέχνης στην εκπαίδευση, με τον τρόπο που κάθε παιδί το αντιλαμβάνεται.

Μερικά ερωτήματα που μπορεί να κινητοποιήσουν τη φαντασία των παιδιών για τη δημιουργία των έργων τους:

  • Πώς ο άνθρωπος και η ζωή του μεταμορφώνονται μέσα από την τέχνη;
  • Πώς οι τέχνες δίνουν ζωή στο σχολείο;
  • Πώς είναι ένα σχολείο γεμάτο χρώμα, κίνηση, έκφραση και μουσική;
  • Πώς είναι το σχολείο και η καθημερινότητα σε αυτό χωρίς την τέχνη;
  • Πώς φαντάζεσαι τη ζωή χωρίς πόλεμο, χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις, γεμάτη αλληλεγγύη, χαρά και τέχνη;

Τα έργα μπορούν να είναι πορτραίτο, ανθρώπινη φιγούρα, κάποιο σύνθημα σχετικό με το θέμα «Θέλουμε την τέχνη στο Λύκειο», ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με το θέμα, δημιουργήσουν τα παιδιά. Η τεχνική/ το υλικό κατασκευής είναι ελεύθερα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, ζωγραφική, κολάζ, μικτή τεχνική, γλυπτό, ακόμα και έργα σε ψηφιακή μορφή μικρά animation, video, ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες κ.α., ανάλογα με την ιδέα.

Οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί καλούνται να επεξεργαστούν τη θεματική της δράσης με τις μαθήτριες και τους μαθητές τους στα Γυμνάσια που εργάζονται, ιδιαίτερα με μαθητές/τριες Γ΄ Γυμνασίου, τους οποίους αφορά άμεσα η δράση, εφόσον την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα διδάσκονται πλέον τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Στη δράση είναι σημαντικό να συμμετέχουν και παιδιά Λυκείου με τα οποία οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων πιθανόν έχουν διατηρήσει επαφή, ή φοιτούν σε όμορα/ συστεγαζόμενα Λύκεια.

Καλούμε επίσης τους διευθυντές/ριες και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Λύκειο να ενημερώσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές τους και να τους παρακινήσουν να δημιουργήσουν έργα για αυτή την καλλιτεχνική δράση.

Τα μαθητικά έργα θα συγκεντρωθούν από τις/τους εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου. Η/Ο κάθε εκπαιδευτικός θα αποστείλει στην Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων από 2 έως και 20 έργα που θα επιλέξει με κριτήρια την ολοκλήρωση, την ποιότητα και τη συνάφειά τους με το θέμα. Στην τελική έκθεση θα παρουσιαστούν τα μαθητικά έργα με βάση την ποιότητα του έργου, την πρωτοτυπία και το βαθμό ολοκλήρωσής τους.

Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση γονέα/κηδεμόνα σε ψηφιακή μορφή. Επισυνάπτεται πρότυπο κείμενο δήλωσης της σύμφωνης γνώμης γονέα για συμμετοχή στην πανελλήνια ψηφιακή έκθεση και δημοσίευση του μαθητικού έργου.

Τα έργα μαζί με τις υπεύθυνες δηλώσεις θα υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή από τους εκπαιδευτικούς μέχρι Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 σε μία από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

   Πάλλα Τζελίνα:palla.eugenia@gmail.com,

   Σταυράκη Μαργαρίτα: stavrakirita@hotmail.com,  enosieem@gmail.com

Παρακαλούμε τους εκπαιδευτικούς  να φροντίσουν  για την καλή ανάλυση των φωτογραφιών των έργων και για την ποιότητα της λήψης:

· να φαίνεται μόνο το έργο στην φωτογραφία,

· να φαίνεται ολόκληρο, χωρίς παραμορφωμένες διαστάσεις (ίσιο)

· να έχει επαρκή φωτισμό και να μην έχει έντονες σκιές ή γυαλάδες

Τελικός σκοπός είναι να συγκεντρωθούν έργα από όλα τα σχολεία της χώρας και να πραγματοποιηθεί μία πανελλήνια ψηφιακή έκθεση στην οποία θα έχουν όλοι πρόσβαση.

Στόχος μας είναι να επιστρέψουν στα Λύκεια όλης της χώρας τα εικαστικά μαθήματα, άμεσα, ώστε όλες οι μαθήτριες και οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στις τέχνες και την έκφραση.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Δηλώνω υπεύθυνα ότι επιτρέπω στην κόρη μου/ στο γιο μου …………………………………………………………………………………………………………………..

Μαθήτρια/τη του……… τμήματος……… του…… Γυμνασίου/Λυκείου…………………… (περιοχή, πόλη), να συμμετάσχει στην καλλιτεχνική δράση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων «Θέλουμε την Τέχνη στα Λύκεια». Για τον σκοπό αυτό επιτρέπω την ηλεκτρονική δημοσίευση του εικαστικού έργου της κόρης μου/του γιου μου σε ψηφιακή έκθεση και σε ηλεκτρονικά μέσα για τις ανάγκες της δράσης.

Ημερομηνία:

Η/Ο γονέας/κηδεμόνας

Ονοματεπώνυμο,  Υπογραφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.