Υπόμνημα Ένωσης για σύσταση οργανικών θέσεων εικαστικών εκπαιδευτικών πε08

Παράλληλα με τον αγώνα που γίνεται για την επαναφορά της Τέχνης στο Λύκειο που τον Ιούνιο 2020 εξοβελίστηκε μέσα σε μία νύχτα, η Ένωση Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων επαναφέρει το ζήτημα για σύσταση οργανικών θέσεων εικαστικών εκπαιδευτικών ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις 17 Μαρτίου 2021 κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το παρακάτω σχετικό υπόμνημα :

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων εν όψει των προβλεπόμενων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επανέρχεται για να σας τονίσει την επιτακτική ανάγκη για σύσταση οργανικών θέσεων Εικαστικών ΠΕ08.

Συγκεκριμένα:

Α) Η υπέρ δεκαετής αδιοριστία σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις- μετατάξεις (πάνω από 400 Εικαστικών) παρήγαγαν ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Β) Οι αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις (μετατάξεις 2013, μετατάξεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, η απώλεια της διδασκαλίας των Εικαστικών στο Λύκειο 2020) οδήγησαν σε δραστική μείωση των οργανικών θέσεων για τους εικαστικούς.

Γ) Ενώ έχει εδραιωθεί πλέον η αναντικατάστατη σημασία της διδασκαλίας των Εικαστικών στο Δημοτικό από καταρτισμένους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία σύσταση οργανικών θέσεων. Αποτέλεσμα αυτών είναι τα τεράστια διδακτικά κενά να καλύπτονται αποκλειστικά από 1352 αναπληρωτές του κλάδου. Από τους 1574 Εικαστικούς που υπηρέτησαν στην Πρωτοβάθμια το 2020, οργανική θέση έχουν λάβει μόνο οι 122 μεταταγμένοι από τη Δευτεροβάθμια το 2013.

Δ) Ενώ η αναλογία των μονίμων προς τους αναπληρωτές στο σύνολο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας είναι 73% – 27%, η αντίστοιχη αναλογία των μονίμων προς τους αναπληρωτές Εικαστικούς εκπαιδευτικούς είναι 7,7% προς 86%.

Σημειωτέο δε είναι ότι την προϋπόθεση των 12 ωρών για σύσταση οργανικής θέσης Εικαστικού εκπαιδευτικού πληρούν περισσότερα από 2000 9θέσια και άνω Δημοτικά σε όλη τη χώρα. Είναι παντελώς παράλογο για έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, να μην υπάρχουν οργανικές θέσεις και ανάλογοι προβλεπόμενοι μόνιμοι διορισμοί.

Η μόνιμα επαναλαμβανόμενη πρακτική της κάλυψης των πραγματικών κενών με την πρόσληψη αναπληρωτών, με τις διαρκείς συνθήκες μετακίνησης – αλλαγής σχολείων, υποβαθμίζει το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Συνεπεία των ανωτέρω, θεωρούμε απαραίτητη τη σύσταση – ίδρυση οργανικών θέσεων του κλάδου Εικαστικών (ΠΕ08) στα Δημοτικά Σχολεία, τη συμπλήρωση των οργανικών κενών στη Δευτεροβάθμια και τη δρομολόγηση των αντίστοιχων μόνιμων διορισμών, ώστε σταδιακά να καλυφθούν πανελλαδικά όλα τα κενά (περισσότερα από 2000 στην Πρωτοβάθμια και 150 στη Δευτεροβάθμια).

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Η Πρόεδρος: Ζ. Χατζή, Η Γραμματέας: Ν. Παληοκώστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.