Πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή 6-9-2013.doc Πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή 6-9-2013

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, από Τρίτη 3 έως και Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013.
Στα πλαίσια του προγράμματος του συνεδρίου, όπως εξαγγέλθηκε, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα μαζική πορεία στη Βουλή σαν έκφραση διαμαρτυρίας για την έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο.

Στο κάλεσμα της Ένωσης συμμετείχαν καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί (εικαστικοί-μουσικοί-θεατρολόγοι), το ΕΕΤΕ καθώς και η ΟΛΜΕ.
Η προσυγκέντρωση της πορείας έγινε στις 18:00 στο Ωδείο Αθηνών και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, αφού πρώτα πέρασε και έκανε στάσεις στα Μουσεία (Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Μπενάκη) και κατέθεσε έγγραφο ενημέρωσης για την έξωση της Τέχνης από το Λύκειο.
Με μουσική και τραγούδια από τη χορωδία πλαισιώθηκε η πορεία κατά τη διάρκεια και τις αντίστοιχες στάσεις της στα Μουσεία.

 

Το εικαστικό δρώμενο μπροστά στη Βουλή με το σκιτσάρισμα προσώπων σε απόγνωση αλλά και η συνεχόμενη κραυγή «πόνου» που στη συνέχεια βγήκε από τη θεατρική ομάδα ήταν ιδιαίτερα εκφραστικά, αληθινά, πολύ δυνατά. Προκάλεσαν σε όλους μας αλλά και στο κοινό μεγάλη συγκίνηση.

Αφορμή για την πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή έδωσε η ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο καταργεί την Τέχνη από το Γενικό Λύκειο και την Τ.Ε. και το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και η γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση.

Μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ YOUTUBE ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=seqjcVCTqOA

Την εκδήλωση  παρουσίασε η Ελεύθερη ενημέρωση της ΕΡΤ στις νυχτερινές ειδήσεις 6/9 στις 12:30 (ertopen.com).

Επίσης ο ANT1 6/9/13 Ειδήσεις των 8μμ.  ( 23:24΄) http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=z%2f_q_e_jj0hh_nk%3d

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, φίλους, αλλά και κατά τόπους σχολεία, έχουν συγκεντρωθεί  μέχρι σήμερα περίπου 2000 υπογραφές ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που καταργεί την τέχνη από το Λύκειο.  Η προσπάθεια συνεχίζεται.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας                                                                        Η Πρόεδρος

     Ν. Παληοκώστα                                                                        Ζ. Χατζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.