Συμπαράσταση καλλιτεχνών δασκάλων.doc Συμπαράσταση καλλιτεχνών δασκάλων

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ
Καταργούν το μάθημα των Καλλιτεχνικών στα Λύκεια.
Απαράδεκτο. Σκέπτονται μάλλον πώς να οργανώσουν την Παιδεία μας ώστε να είναι οικονομικά αποδοτική. Και έχουν βέβαια την προφανή δικαιολογία, ότι τώρα η στήριξη της οικονομίας είναι απολύτως αναγκαία.

Θα έλεγα, ως κοινός πολίτης, ότι συμφωνούμε όλοι, ή σχεδόν όλοι επάνω σ’ αυτό. Αλλά με ποιο τρόπο;
Μήπως εκπαιδεύοντας ειδικούς ας πούμε με αυξημένη αποτελεσματικότητα, αλλά χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς μια αναλογική καλλιέργεια της πολυειδούς ευαισθησίας τους;
Χωρίς αισθητική παιδεία, απαραίτητο στοιχείο μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας;
Και οι νηφάλιοι παρατηρητές υποψιάζονται και διαπιστώνουν ότι το κοινωνικό- πολιτικό μας σύστημα, ο βάρβαρος καπιταλισμός, δεν επιθυμεί και μάλιστα εχθρεύεται τη σφαιρική ανάπτυξη των πολιτών.
Προτιμούν τα εκσυγχρονισμένα ενεργούμενα αλλά όχι τους ενεργούς πολίτες.

 

Βαγγέλης Δημητρέας
Ζωγράφος Συνταξιούχος καθηγητής ΑΠΘ
            
         

              Μ’ ΑΦΟΡΜΗ   ΤΟ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ  ΣΧΕΔΙΟ  ΝΟΜΟΥ

             ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ  ΠΡΟΒΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΜΑΣ

                         —————————————————–

Οφείλω  να  συγχαρώ  την  παντελώς  ξένη, δαιμόνια  υπερδύναμη  και  τα  εκτελεστικά της   εγχώρια   όργανα, γιατί  ύστερα  από  κοπιώδη  έρευνα  (ενώ  η  λύση  ήταν, από  αιώνες, ακριβώς  κάτω  απ’ την  μύτη  της ), ανακάλυψαν  ότι  το  πιο  επικίνδυνο μέσο  πού  αντιστέκεται, στην  προβατοποίηση  ενός  λαού, είναι  η   ΤΕΧΝΗ  και   ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  του . . .  Η  ανάσα  του . . . Ότι  έχει  απομείνει  Ελεύθερο  και  Ωραίο στον  λεηλατημένο, απ’ τούς   ίδιους, τόπο  μας ..

          Περιφερόμενα   δοχεία  γνώσεων,  φυτεμένα  σε  κατεψυγμένα  κουστούμια με  γραβάτες,  ‘’εκτελούν,  εκ  των  άνωθεν  εντολάς ‘’
– Καταργείστε  απ’ τα Σχολειά, οτιδήποτε  έχει  σχέση  με  την  ΤΕΧΝΗ  και  τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ . . . .Η  ΝΕΑ  ΤΑΞΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  έχει  ανάγκη  από  άδεια  δοχεία, για ακαλλιέργητους  σπόρους . . .

         Καλά, κουκούτσι  μυαλό  δεν  υπάρχει ;

Τι  κρίμα  να  κυβερνιόμαστε  από  τόσο  αμόρφωτους  και  ανάξιους, ’Εραστές  της Καρέκλας ‘ .! ! !

          Αν  μού   λέγαν,  ότι  περνάει  προς  ψήφιση  στην  Βουλή,  Κυβερνητικό  Σχέδιο,  για  την  επαναλειτουργία  του  Καιάδα , κατ’ εντολήν  του  Δ.Ν.Τ ., δεν  θα  μού  φαινόταν καθόλου  παράξενο . . . .
 

  Κυριάκος  ΡΟΚΟΣ           Γλύπτης – ομότιμος  καθ . Τ.Ε.Ι   Αθήνας                                     
                                                                                                            31 – 8 – 2013       

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ήταν στραβό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος λένε στο χωριό μου.                   Το κλίμα είναι η τέχνη που δεινοπαθεί στη χώρα μας κι εν πολλοίς βρίσκεται στα αζήτητα. Ο γάιδαρος αντιπροσωπεύει κάθε είδους “σοφό” που με τις αποφάσεις τους την εξοστρακίζουν από τα σχολεία.                   Οι άμουσοι που δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις των μουσών στις ψυχές των νέων και αντί να την ενισχύουν την εξορίζουν απ’ τα σχολεία.
Θεόδωρος Παπαγιάννης
Γλύπτης- Ομ. Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών
Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
Θα ήθελα στη δική σας φωνή να προσθέσω και τη δική μου όπως επίσης να ρωτήσω τους ….πάνσοφους νομοπαρασκευαστές. Άραγε από ΠΟΥ θα μάθει το παιδί και ο έφηβος, οι αυριανοί πολίτες αυτής της δύστυχης μα πανέμορφης χώρας, την ύπαρξη του Μπετόβεν, του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Σκαλκώτα, του Χρήστου,…του Φειδία, του Ικτίνου, του Πολύκλειτου, του Πραξιτέλη…..
Τόση ασχετοσύνη δεν μπορώ να την φανταστώ, σ’ αυτούς που καθορίζουν το πνευματικό πρόσωπο της Πατρίδας μας, εκτός εάν οι σκέψεις οι προθέσεις και οι ενέργειες τους υποκρύπτουν δόλο. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση διαμαρτύρομαι ΕΝΤΟΝΑ.

Χρήστος Λεοντής
Συνθέτης

ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καλή σας μέρα. Σας στέλνω αυτό το κείμενο που μου προέκυψε αναλογιζόμενη το θέμα που  αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί ως κλάδοι εργαζομένων αλλά κυρίως ως πολίτες μιας σε   μια υπό αποσύνθεση χώρα.  Έγραψα βιωματικά γιατί δεν μπορούσα να μιλήσω πιο πολιτικά απ όσο έχετε μιλήσει εσείς Ελπίζω να σας είναι χρήσιμο το κείμενο… Νιώθω πως ό,τι αποφασίζουν είναι κι ένας ακόμα τρόπος να εμποδίσουν τους πολίτες αυτού του τόπου να διαλογίζονται και να αντιδρούν… Αλλά είναι τόσο πολλά τα μέτωπα που το μόνο που μπορεί κανείς να φανταστεί είναι ότι όλο αυτό μοιάζει με πολιορκία!
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και φυσικά υπογράφω κι εγώ μαζί σας ( αν θέλετε βάλτε το όνομά μου γιατί δεν ξέρω να το κάνω ηλεκτρονικά).
                                                                          Μάνια Παπαδημητρίου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ- ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σπούδασα σ’ ένα σχολείο που είχα την τύχη να ζωγραφίζω από το νηπιαγωγείο. Ήμουν πολύ σκράπα στη ζωγραφική… Ήμουν  καλύτερη στη Μουσική στις απαγγελίες στο χορό… Είχαμε την τύχη να τα κάνουμε όλα αυτά στο σχολείο.
Ήμουν σκράπα στο σχέδιο στο δημοτικό, όπως είπα, αλλά η συμμαθήτριά μου η Ρένα ήταν αστέρι!  Έκανε κάτι δάση καταπληκτικά. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω την χαρά με την οποία περιμέναμε να μας δείξει η δασκάλα των τεχνικών τα σχέδιά της κάθε φορά που έβαζε ένα θέμα. Όλοι ξέραμε ότι κάτι πολύ όμορφο και πρωτότυπο θα είχε να μας παρουσιάσει η ζωγραφιά της Ρένας.
Μπήκαμε στο Γυμνάσιο και ανακαλύψαμε τα χρώματα και  τα βασικά και τα συμπληρωματικά…Και ω του θαύματος άρχισε και η δική μου φαντασία να δουλεύει. Σαν να ήταν φυλακισμένη σ’ ένα κλειστό δωμάτιο ασπρόμαυρο χωρίς κανέναν ορίζοντα και με τις αναμείξεις των χρωμάτων βγήκε στο φώς…
Πού είσαι Ρένα να με δεις… Τρέχω με χίλια!
Κι ύστερα το γραμμικό με τη σινική μελάνη και τους ραπιντογράφους και τα καβαλέτα και τους χάρακες… Έβαζα ένα δίσκο στο ραδιοπικάπ (έτσι  λέγαμε τότε το cd player) και χανόμουνα μέσα στις γραμμές και τις μικρές γραμμούλες και τις φωτοσκιάσεις!!!
Φυσικά δεν θα γινόμουνα ποτέ ζωγράφος!!!  Ούτε για την Αρχιτεκτονική  θα έμπαινα… Το θέατρο ήταν πάντα η αγάπη μου και διάλεξα  σαν επιστήμη την  Αρχαιολογία!
Αλλά η συντροφιά της ομορφιάς  αυτού του είδους της μελέτης των εικαστικών  δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μου… Η γαλήνη, η γλύκα των ρυθμών έτσι όπως αναδύονταν κάποια στιγμή, όταν η μουσική και τα χρώματα άρχιζαν να έρχονται σε διάλογο!  Και σιγά-σιγά με τα χρόνια στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με το μάθημα της σκηνογραφίας από τον εξαίρετο ζωγράφο και σκηνογράφο Φαίδωνα Πατρικαλάκη είδαμε πόσο  ο ρυθμός δεν είναι προνόμιο μόνο του ήχου…. Ο ρυθμός, όταν προκύπτει, ακουμπάει παντού. Στ’ αυτιά, στα χέρια, στο κορμί, στη σκέψη… Σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε αλλά και σε όσα μπορεί το πνεύμα μας να φανταστεί κι αν δεν μπορούμε να τα κατορθώσουμε εμείς τα κατορθώνουν άλλοι μέσα από εμάς!…
 Είναι η φαντασία και η εμπιστοσύνη στην ομορφιά του να επινοείς μια μορφή κι αυτή να σε  καταδέχεται, να τη βλέπεις μέσα από τον αγώνα σου με το υλικό να προκύπτει… Κι όσο πιο δυνατή είναι η φαντασία και η σχέση με το υλικό, τόσο πιο δυνατή και η χαραγματιά που κάνει το εικαστικό έργο στις καρδιές των ανθρώπων!

Ε λοιπόν είναι εντελώς άλλο πράγμα να το  μαθαίνεις αυτό μαζί με την γραφή και την ανάγνωση…και να μην σταματάς να το διδάσκεσαι ως το τέλος του σχολείου και τελείως διαφορετικό να το συναντάς- αν είσαι τυχερός- κάποια στιγμή στη ζωή σου. Η τέχνη- έχω τη βαθειά πεποίθηση πως ως άλλος τρόπος ανάγνωσης της ζωής- είναι αυτό που θάπρεπε σε όλες της τις μορφές να συντροφεύει τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.  Όλα τα παιδάκια.  Όχι μόνο αυτά που πάνε για καλλιτέχνες.  Και κυρίως όχι μόνο αυτά που έχουν χρήματα να πληρώσουνε γι αυτό!
Η χώρα που καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο σχολείο είναι η χώρα που  θέλει να σκοτώσει το φρόνημα των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους στην δύναμη της φαντασίας και της δυνατότητάς τους να οραματίζονται κάτι και να το πετυχαίνουν!!!
                                                                      Μάνια Παπαδημητρίου Ηθοποιός

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ
Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΛΕΓΕ… “ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ”!… ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ… ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ… ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” ΕΙΝΑΙ “ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ…   ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ…
“ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”…  ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΦΩΣ ΜΑΣ, Η ΓΗ ΜΑΣ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ, Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ… ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ…
                                                                                                                   ΦΙΛΙΚΑ  
                                                                              ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ   ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.