Ανάκληση του νέου ωρολογίου προγράμματος Λυκείου ζητά η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τα ωρολόγια προγράμματα ζητά η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της και καλεί το Δ.Σ της  ΟΛΜΕ να πάρει θέση για το σοβαρό αυτό θέμα, να οργανώσει διαμαρτυρίες και να απαιτήσει από το υπουργείο να πάρει πίσω τις νέες αυτές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Επιπλέον ζητά να αποφασίσει ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων τα αγωνιστικά  βήματα του και τις διεκδικήσεις του ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για την κατάργηση και μη εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού ν. Κεραμέως.

Η κυβέρνηση της Ν./Δ. προχωρά ολοταχώς στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε. Με την προσφιλή  αυταρχική του τακτική και τη μέθοδο του «σοκ και δεος», το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων για τη νέα σχολική χρονιά(αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου 2020-2021 – ΦΕΚ Ιούνιος 2020)

Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν,  εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά των εκπαιδευτικών καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις ,  αφήνοντας πλήθος συναδέλφους με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο, πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Οι κλάδοι των εκπαιδευτικών Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής παιδείας ουσιαστικά και τυπικά αφανίζονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!

  • Οι κοινωνικές επιστήμες εξαφανίζονται από την Β΄και Γ΄ ΓΕΛ και μειώνονται οι ώρες στην Α΄ Λυκείου. Στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας  γίνεται μονόωρο και μόνο για την Α’ Τάξη. Η προοπτική εξαφάνισης και κατάργησης του μαθήματος είναι πια παραπάνω από εμφανής! Για το Υπουργείο, οι μαθητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όσα τους αφορούν ως κοινωνικά και πολιτικά όντα!
  • Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το λύκειο και μένουν ως μονόωρα στο γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκτός  από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική που θα στερείται ο μαθητής του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο που αφορούν εξεταζόμενα  μαθήματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις! και πλέον η μόνη πηγή διδασκαλίας τους θα είναι τα φροντιστήρια
  • Με την κατάργηση της Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών πόρων από τα μαθήματα επιλογής στα ΓΕΛ, πλήττεται για άλλη μια φορά κλάδος των ΠΕΟ4 Επίσης η κατάργηση των πρότζεκτ, που συχνά συνέδραμε στην συμπλήρωση ωραρίου, θα επηρεάσει πολλούς συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων.
  • Όλοι οι συνάδελφοι αυτών των ειδικοτήτων( π.χ. ΠΕ 8, ΠΕ78, ΠΕ80, 81,82, ΠΕ 4) θα βρεθούν στο επόμενο σχολικό έτος σε δεινή θέση ως προς τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου τους -που σε πολλές περιπτώσεις με τα νέα ωρολόγια προγράμματα γίνεται μηδενικό-αλλά και ως προς τη διατήρηση της οργανικής τους θέσης, για όσους διέθεταν τέτοια
  • Το δημόσιο σχολείο, και ειδικά το Λύκειο , χάνει ολοσχερώς τον όποιο παιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα είχε, καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα της αισθητική αγωγής και των κοινωνικών επιστημών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλάζουν τα ωρολόγια προγράμματα προσαρμόζοντας τα στους στόχους των «νέων σχολείων» τους . Πρόσφατα η προηγούμενη κυβέρνηση  άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα μειώνοντας ώρες σε βασικά μαθήματα και εξοβελίζοντας τη γενική παιδεία από λύκειο, με αρνητικές εργασιακές και μορφωτικές συνέπειες.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση της Ν.Δ ξεκινά την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου αλλάζοντας με επιθετικό και αυταρχικό τρόπο, τα ωρολόγια προγράμματα και επιδιώκοντας την κυριαρχία του  νεοφιλελεύθερου και νεοσυντηρητικού προσανατολισμού τους.

Είναι φανερό πως τα ωρολόγια προγράμματα του  Υπουργείου παιδείας  :

  • υπακούουν στην αποτελεσματικότερη  δημοσιονομική πειθαρχία με την  ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και τη μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στερούν  αφενός από όλους εκπαιδευτικούς  των παραπάνω ειδικοτήτων διδακτικές ώρες, αφετέρου από τους αναπληρωτές κι ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των κλάδων τη δυνατότητα εργασίας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, χιλιάδες οργανικές θέσεις τινάζονται στον αέρα, χιλιάδες συνάδελφοι σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

  • υπονομεύουν τη μονιμότητα στην εργασία. Το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί νέα “δεξαμενή’  πλεοναζόντων  καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμα μετακινούμενων σε 4 και 5 σχολεία, που δεν θα μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση.  Εξάλλου       είναι ακόμη νωπές οι μνήμες των διαθεσιμοτήτων των συναδέλφων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ το 2013  επί Αρβανιτόπουλου…που τότε έγιναν με κατάργηση ειδικοτήτων….
  • εναρμονίζονται με το αγοραίο εξεταστικοκεντρικό σχολείο της Κεραμέως, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων,  όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Ό,τι δεν δημιουργεί και δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων, soft skills, ο,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό  καιδεν αξίζει να υπάρχει και ως αντικείμενο διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο.

Αυτή είναι η επιλογή των «αρίστων» της κυβέρνησης της Ν.Δ.: ένα Λύκειο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, ένα λύκειο εξειδίκευσης, ένα λύκειο αποστεωμένο από τέχνες, σκέψη, γνώση ,ένα λύκειο που θα σπρώχνει τα παιδιά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων αποκλειστικά στην κατάρτιση

Σ΄αυτές τις συνθήκες δε χωρά καμία  τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων , που καλλιεργεί συνειδητά η κυβέρνηση προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύσσωμος ο κλάδος να αντιδράσει άμεσα διεκδικώντας;

 Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τα ωρολόγια προγράμματα ΤΩΡΑ.

Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων.

Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει.

πλήρη διασφάλιση των εκπαιδευτικών θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί .Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Μείωση των μαθητών στα τμήματα τώρα.

   ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΑ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Προχωράμε σε:

  • παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 22-6 , στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσ’νίκης, 2μμ

– έκτακτη ΓΣ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ΤΡΙΤΗ 24-6,7ΜΜ ΣΤΟ 1Ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΏΝ

Καλούμε το Δ.Σ της  ΟΛΜΕ:

H

να αποφασίσει  ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων 4 Ιούλη για να  καθορίσει ο κλάδος τα αγωνιστικά  βήματα του και τις διεκδικήσειςτου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για την κατάργηση και μη εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού ν. Κεραμέως

Η ανακοίνωση εδώ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.