Διαμαρτυρία για τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής στο ΙΕΠ χωρίς τη συμμετοχή Εικαστικών

Διαμαρτυρία για την απουσία Εικαστικών στην επιστημονική επιτροπή του ΙΕΠ για διαμόρφωση όλων των Προγραμμάτων Σπουδών από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο.

Στις 10-01-20 ανακοινώθηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί στις επιστημονικές επιτροπές που θα αναλάβουν αμισθί να γνωμοδοτήσουν για την αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών όλων των γνωστικών αντικειμένων από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο.

Για την ολοκλήρωση όλου του έργου δίνεται το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

Α) Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες να συνταχθούν οι εκθέσεις  τεκμηρίωσης α) της αναγκαιότητας εκπόνησης νέων ΠΣ ή  β) της αναθεώρησης υπαρχόντων.

Β)  Μέχρι το καλοκαίρι να έχουν επιλεγεί συντονιστές, εμπειρογνώμονες και να έχουν συνταχθεί τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Διαπιστώσαμε ότι δεν έχει συμπεριληφθεί κανείς Εικαστικός ως μέλος των Επιστημονικών επιτροπών, με την επιστημονική ιδιότητα και την αντίστοιχη παιδαγωγική εξειδίκευση για τα κάτωθι γνωστικά πεδία:

α) Ανθρωπιστικές επιστήμες και πρώτη Σχολική Ηλικία

β) Κοινωνικές επιστήμες, Μουσική και Καλλιτεχνική παιδεία.

Επισημαίνεται  ότι υπάρχουν ήδη Προγράμματα Σπουδών για το γνωστικό αντικείμενο των Εικαστικών που διδάσκεται στην Πρωτοβάθμια (2ώρες Α΄ και Β΄ τάξη και 1 ώρα Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄) και στη Δευτεροβάθμια (1 ώρα Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Γυμνασίου, 2 ώρες Α΄ Λυκείου ως μάθημα επιλογής,  2 ώρες Γ΄ Λυκείου ως μάθημα επιλογής, πανελλαδικά εξεταζόμενο) και τα οποία απαιτείται να αξιολογούνται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, όπως για παράδειγμα έχει προβλεφθεί για το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικής .

Διεκδικούμε να θεραπευθεί αυτή η παράλειψη και να ενταχθεί Εικαστικός με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εχέγγυα, ως μέλος στις παραπάνω Επιστημονικές επιτροπές για την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων Π.Σ. ή και τη γνωμοδότηση ως προς την  αναγκαιότητα εκπόνησης νέων.

το ΔΣ της ΕΝΕΚΕΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.