Συγκέντρωση Εικαστικών στην ΑΣΚΤ – κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και στη διαφαινόμενη παραπέρα υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας, που διαβλέπονται  από:

  • Το νόμο Γαβρόγλου με το προσοντολόγιο,
  • την άρνηση του Υπουργείου για σύσταση οργανικών θέσεων εικαστικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση,
  • την επικείμενη τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης από επιτροπή στην οποία απουσιάζουν οι εικαστικοί (επισυνάπτεται πρόσφατο σχετικό Υπόμνημα της Ένωσης),
  • την αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολεγίων στους πίνακες διορισμού

και την πληθώρα δίκαιων διαμαρτυριών των μελών μας, για ευτράπελα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, σε σχέση με το εκπαιδευτικό τους έργο, αλλά και για την υπόστασή τους ως εικαστικών στα σχολεία, σε διαδικαστικό και ουσιαστικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι ήρθε πάλι η ώρα για μια εκ νέου συνεύρεση όλων των εικαστικών εκπαιδευτικών.

Όπως γνωρίζετε η Ένωση αυτή την περίοδο οργανώνει στην ΑΣΚΤ κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου ετήσιο σεμινάριο για τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς Ν. Ελλάδας, έχοντας μια θεματική σχετική με τις ομαδικές εκθέσεις εκπαιδευτικών ή μαθητών που ακολουθούν την Άνοιξη  σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Αυτή τη χρονιά το σεμινάριο με θέμα «Συμπερίληψη – Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς», θα πραγματοποιηθεί με την έγκριση άδειας από το Υπουργείο στις 6-8 Φεβρουαρίου 2020. (Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες).

Με αφορμή αυτό και με δεδομένο ότι θα είναι συγκεντρωμένοι στην ΑΣΚΤ οι συνάδελφοι, μετά από συνεννόηση με το ΕΕΤΕ, προτείνουμε να γίνει την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 17:30 – 21:00,  η διοργάνωση μιας συνάντησης με εκπρόσωπους  των Σχολών Καλών Τεχνών, του ΕΕΤΕ, της ΕΝΕΚΕΜ, φοιτητών και αποφοίτων των ΑΣΚΤ της Ελλάδας, στην κατεύθυνση της διερεύνησης και εποικοδομητικής  επίλυσης των προβλημάτων.

Κρίναμε ότι  είναι  αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε πάλι όλοι μαζί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα, πριν αυτά δημιουργήσουν ανατροπές που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια μέχρι τη μη τυπική Μεταλυκειακή Εκπαίδευση.

Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το ότι, η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή όλων μας, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμες πρωτοβουλίες και να  αναδείξει ουσιαστικές προτάσεις – λύσεις.

Γι αυτό προτείνουμε κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση για:

  • Την πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εικαστικών καλλιτεχνών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, τυπικής και άτυπης.
  • Τη διαφαινόμενη παραπέρα υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας.

Θα γίνουν εισηγήσεις από τους φορείς (ΕΝ.Ε.Ε.Μ, ΕΕΤΕ και τις ΑΣΚΤ) με σκοπό την  καταγραφή της πραγματικής κατάστασης στα εικαστικά και συζήτηση για το πώς πιστοποιείται η γνώση που παρέχουν οι ΑΣΚΤ δηλαδή η ικανότητα διδασκαλίας των εικαστικών και των εφαρμογών τους σε σχολεία και δήμους.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης παραπέρα υποβάθμισης της καλλιτεχνικής παιδείας και οργάνωση παρεμβάσεων προς το Υπ. Παιδείας.

Για τον παραπάνω σκοπό, θα οργανωθούν ομάδες εργασίας και υποστήριξης στο πλαίσιο των εργασιών του σεμιναρίου.

Ζητήσαμε από τις Σχολές Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Ιωαννίνων να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 6μμ στην αίθουσα του Κινηματογράφου της ΑΣΚΤ.

Είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούμε άμεσα, πριν υλοποιηθούν από άλλους για εμάς, ανεπανόρθωτες – δυσάρεστες αποφάσεις.

το ΔΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.