Επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν δύο σημαντικά βιβλία από τη σειρά των εκδόσεων της Ένωσης

Επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν από τη σειρά των εκδόσεων της Ένωσης «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», τα δύο πρώτα βιβλία:

  1. ΤΖΙΝΟ ΣΕΒΕΡΙΝΙ: Από τον κυβισμό στον κλασικισμό
  2. ΠΩΛ ΣΙΝΙΑΚ: Από τον Ευγένιο Ντελακρουά στον νεοεμπρεσιονισμό

Τα δύο αυτά βιβλία εκδόθηκαν για πρώτη φορά το έτος 1987 με την ευθύνη, την εποπτεία και τη γενική επιμέλεια της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων,  με τη στήριξη της προσπάθειας αυτής από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Τη μετάφρασή τους έκαναν αντίστοιχα οι συνάδελφοι εικαστικοί εκπαιδευτικοί Στέλλα Δήμου και Θόδωρος Πάντος.

Σημαντικοί εικαστικοί και δάσκαλοι της Τέχνης, με γραπτά, μελέτες, θεωρητικά και άλλα κείμενα, έχουν διατυπώσει τις αρχές και τις κατευθύνσεις στις οποίες βασίστηκε η δουλειά τους. Τα κείμενα αυτά αποτελούν χωρίς αμφιβολία τον πιο ασφαλή οδηγό για την κατανόηση των προθέσεων των εικαστικών και τη βαθύτερη αφομοίωση του περιεχομένου των καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

Οι εκδόσεις βιβλίων με τα γραπτά αυτά κείμενα, όσο είναι εξαιρετικά χρήσιμες για κάθε εικαστικό καλλιτέχνη, για την εκπαίδευση Τέχνης και για το κοινό γενικότερα, άλλο τόσο είναι σπάνιες και σποραδικές στη χώρα μας. Κι αυτό λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου τους και του θεωρούμενου ως αντιεμπορικού γενικά χαρακτήρα τους. Υπάρχει συνεπώς στον τομέα αυτόν ένα σημαντικό κενό.

Επιδιώκοντας να καλύψει στοιχειωδώς το κενό αυτό η Ένωσή μας, προχώρησε σ’ ένα χρήσιμο όσο και αναγκαίο εγχείρημα. Με τα βιβλία του Τζίνο Σεβερίνι «Από τον κυβισμό στον κλασικισμό» και του Πωλ Σινιάκ «Από τον Ευγένιο Ντελακρουά στον νεοεμπρεσιονισμό» που εκδόθηκαν το 1987, εγκαινίασε την έκδοση μιας σειράς βιβλίων, με γραπτά, θεωρητικές μελέτες και άλλα κείμενα σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων κάτω από το γενικό τίτλο «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ».

Το 2021 η εξάντληση των βιβλίων αυτών για μεγάλο διάστημα και η ζήτησή τους από το κοινό, έδωσε την ώθηση για την επανέκδοσή τους από την ανασυγκροτημένη ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πρόγραμμα  Πολιτιστικών Δράσεων.

Πρέπει ιδιαίτερα να σημειώσουμε τη σημασία την οποία έχουν τα κείμενα αυτά για τους εκπαιδευτικούς Τέχνης. Σ’ αυτούς προσφέρουν διαχρονικά πολύτιμα στοιχεία, που μπορούν να βρουν μια δημιουργική αξιοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων πιστεύει ότι οι εκδόσεις αυτές συμβάλλουν πράγματι στην επιστημονική ανύψωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης Τέχνης και  υποβοηθούν το έργο των εκπαιδευτικών Τέχνης.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι τα «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ» κερδίζουν γενικότερα το ενδιαφέρον των εικαστικών καλλιτεχνών, αλλά και καθενός που τον απασχολούν τα προβλήματα της Τέχνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.